BodyTR Forumu

BodyTR Forumu

Zinde Türkiye (ZT) dergisine bağlı bulunan tartışma, sohbet ve paylaşım alanı. Dergiyi okumak için lütfen www.bodytr.com adresini ziyaret ediniz.
Sistem saati: 19 May 2012, 12:25

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 9 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Vücut geliştirirken ölüyordu..
İletiTarih: 19 Ekm 2011, 08:15 
mitokondri
sabah dinlenme odasındaki haberleri okurken gördüm
Hürriyet'i Takip EtVücut geliştirirken ölüyordu
A.A.18 Ekim 2011

Türkiye'de özellikle gençler tarafından rağbet gören vücut geliştirme ilaçlarının gelişigüzel kullanılması, ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.Hem Türk, hem de Kazak vatandaşı olan 23 yaşındaki Murat Cem Aykanat, vücudunu geliştirmek uğruna kullandığı ilaçlar nedeniyle az kalsın sağlığından oluyordu.

Kas gelişimini daha çabuk gerçekleştirebilmek için kullandığı ilaçlara bağlı olarak kalp ana damarları yırtılan ve kalbi olduğunu 3 katı büyüyen Aykanat, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu.

Doç. Dr. Akgül yaptığı açıklamada, Murat Cem Aykanat'ın kalp kriziyle hastaneye getirildiğini ifade ederek, hastayı ameliyat ederken şaşkınlık yaşadıklarını belirtti.

Akgül, çok nadir görülen şekilde kalbi besleyen 2 damarda yırtılma meydana geldiğini dile getirerek, “Hastamızın kalbi besleyen ana damarlarından biri baştan aşağı yırtılmıştı. Diğerinin başlangıcında yırtık vardı. Kalp olduğunun 3 katı büyüklüğündeydi” dedi.

Bu kadar genç yaşta bir kişide bu tür rahatsızlığa tıp tarihinde ender rastlandığını vurgulayan Akgül, hastanın bypass ameliyatı ile 2 damarının değiştirildiğini kaydetti.

Hastasının vücut geliştirmek için steroid, amino asit, protein tozu gibi ilaçları son 4,5 ayda çok yoğun bir şekilde kullandığına dikkati çeken Akgül, şöyle devam etti:

“Bilinçsizce kullanılan amino asit, steroid ve protein tozu gibi kas geliştirici ilaçların hem hormonal, hem de kardiyovasküler sistem üzerinde çok büyük etkileri var. Doktora danışmadan, diyetisyen kontrolü altında olmadan yalnızca arkadaş bilgisiyle ya da vücudunu geliştirmiş birinin tavsiyesiyle bu tür ilaçları kullanılmamalı. Özellikle gençler vücutçulara özenerek, onları örnek alarak vücut geliştirme ilaçlarını kullanıyor. Ancak herkesin metabolizması aynı değil, herkesin vücudu aynı tepkiyi vermez. Bizim hastamız da arkadaşının kullandığı ilaçların aynısını aldığını söylüyor ama onun kalbi aynı tepkiyi vermedi. Normal kasını istediği gibi geliştiremedi ama kalp kası çok gelişti. Kalp olduğunun 3 katı büyüdü, damarları da buna dayanamadığı için baştan sona kadar yırtıldı.”

Yırtılan damarların değiştirildiğini, ancak kalp büyümesi için bir şey yapılmasının mümkün olmadığını anlatan Akgül, kalp büyüklüğünün zamanla yavaş yavaş küçüleceğini düşündüklerini kaydetti.

Kullandığı ilaçlar nedeniyle hastanın ölümden döndüğüne işaret eden Akgül, 22-23 yaşındaki birinin kalbinin bu kadar büyük olmasının hiç normal bir durum olmadığına işaret eden Akgül, kendisinin bu kadar genç yaşta kalp damarları yırtılan ve kalbi 3 katı büyüyen bu tip bir vakayı duymadığını belirtti.

Doç. Dr. Ahmet Akgül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kozmetik, estetik ya da ne amaçlı olursa olsun kulaktan dolma bilgilerle veya birini örnek alarak 'komşu tıbbı' ile duyduklarınızla ilaçlarınızı değiştirmeyin ya da ekstra bir ilaç kullanmayın. Özellikle anabolizan maddeler, steroid, amino asit, protein tozları gibi vücut geliştiriciler vücudun birçok mekanizmasını, metabolizmasını değiştiriyor. Murat Cem Aykanat, önümüzdeki bir örnektir. Bunlar çok riskli konular. Bu tip ilaçları doktor ve diyetisyen kontrolü dışında hiçbir şekilde tavsiye etmiyoruz. Zararsız, yan etkisiz bir kimyasal yok. Hiçbir kimyasal, bitkisel de olsa yan etkisi olmadan vücutta metabolize olmaz. O nedenle kesinlikle doktor kontrolü olmalı. Hastamız 4,5 ay gibi kısa bir sürede çok fazla doz kullanmış. Doz fazla olduğu için kalp dayanamayıp genişlemiş ama damar genişleyemediği için ortadan ikiye ayrılmış. Sağ taraftaki damarın girişi esas ana damar boylu boyunca yırtılmış.”

Diğer olumsuz etkileri

Vücutçular arasında yaygın şekilde özellikle spor salonlarında çok rahat kullanılan bu ilaçların büyüme ve erkeklik hormonlarını etkilediğini, bu yüzden vücudun daha erkeksi bir yapılanmasına neden olduklarını aktaran Akgül, amino asit ve proteinlerin kas kitlesinin artmasına yol açtıklarını kaydetti.

Steroidin testestoren düzeyini artırdığını, bunun sonucunda kiminde çok fazla kıllanmayla birlikte saç dökülmesi şeklinde kendini gösterebileceği gibi bir başkasında farklı etkilere neden olabildiğini söyleyen Akgül, kiminde iyi bir vücut gelişirken bir başkasında Murat Cem Aykanat örneğindeki gibi iç organ hasarı gelişebileceğini vurguladı.

Ahmet Akgül, ilaçların testesteron düzeyini artırdığı için kişide performans artışı da olduğunu, kas gelişimi ve performans artışına bağlı olarak bu tür ilaçları kullananların kendilerini çok zinde hissettiklerini kaydederek, bu tür etkilerin kişilerin bu ilaçları daha fazla kullanmasına yol açtığını bildirdi.

Antrenör tavsiyesi

Murat Cem Aykanat da Kazakistan'da açtığı spor salonunda vücudunu geliştirmek için spor yaparken antrenörünün de tavsiyesiyle 4,5 ay önce steroid iğneler, amino asitler, doğal yağ yakıcılar, protein tozları gibi destekleyici ilaçlara başladığını ifade ederek, bu ilaçlardan her gün 3 öğünde yaklaşık 50 tablet aldığını ve 1 miligram da iğne olduğunu söyledi.

Bu ilaçları kendisine Kazakistan şampiyonluğu olan antrenör arkadaşının tavsiye ettiğini, internetten de yaptığı araştırma sonucunda zararlı olmadığına inanarak ilaçlara başladığını anlatan Aykanat, şunları dile getirdi:

“İstanbul'da doğup büyüdüm, çifte vatandaşım ben. Rahatsızlığım baş gösterdiğinde İstanbul'daydım. O sırada İstanbul'da olmam sanırım bir mucizeydi. Rahatsızlığım, hayatım boyunca yaşamadığım şiddetli bir baş ağrısı ile başladı. Birkaç gün sonra halı sahada futbol oynarken çok şiddetli göğüs ağrısı ve sıkışması yaşadım. Beni önce başka bir hastaneye, ardından da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk ettiler. Gerisini hatırlamıyorum.”

İğneyi her gün antrenörünün vurgunu anlatan Aykanat, kullandığı ilaçların bu tür sonuçlara neden olabileceğini hiç tahmin edemediğini, bundan sonra doktora danışmadan asla hiçbir ilaç kullanmayacağını kaydetti.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: Vücut geliştirirken ölüyordu..
İletiTarih: 19 Ekm 2011, 08:19 
mitokondri
haberin resmi?..dikkat bu haberi kesinlikle bakın bu adamın başına neler gelmiş gibilerinden bir amaçla koymadım herkesin sporu yaparken yada spor amaçlı yada değil destekler kullanırken örnek alması için koydum, haberi yapılan arkadaşı tanımıyorum ama herkesin başına gelebilir hatta çevremde de çeşitli yan etkilerini görmiş bir çok insan mevcut...

Eklentiler:
Dosya açıklaması: sanırım resim rahatsızlanan arkadaşa ait ..bu haber hürriyet gazetesinin 18 ekim 2011 tarihli internet haberidir
14722178.jpg
14722178.jpg [ 7.9 KiB | 570 defa görüntülendi ]

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 19 Ekm 2011, 11:06 
Shotokan
Sporcu arkadaşımızın başına gelenlere üzüldüm.

Bu tür ibretlik olaylara maalsef bende çok şahit oldum. Bu tür forumlarda tecrübelerimizi anlattığımız genç arkadaşlar, bu anlattıklarımızı "kamp ateşi başında anlatılan korku hikayesi" şeklinde anlıyor, ve umursamadn yine bildiğini yapıyor. Biz yetişkinler olarak gençlere dilimizin döndüğü kadar anlatalım valla gerisi artık onların takdirine kalmış.

Velilere de bu konuda çok şey düşüyor aslında. Yabancı ülkelerde antibiyotik hatta baş ağrısı için ağrı kesici kullanırken bile insanlar ciddi ciddi düşünüyorlarken bizim ülkemizde "başım ağrıyor ne kullansam" diye birbirlerinden tavsiye alıyorlar. "ay sen onu kullanma bunu kullan geçen gün başım ağrıyordu tak diye kesiverdi" diyerek içeriğinde bilmem hangi maddeler olan ilaçları, peynir ekmek gibi elden ele aktarıveriyorlar.

Böyle bir ortamda yaşayan gençlerin bunları gördükten sonra, hele hele heryerde supplement ve kas geliştirici reklamlarını gördükten sonra, ilaçlardan uzak durması çok zor. Neler yapılabilir bilemiyorum. Allay yeni neslin yardımcısı olsun.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 19 Ekm 2011, 12:54 
teddy bear
Sporcunun kısa yoldan bazı şeylere kavuşma hırsıyla, spor salonu sahiplerinin/antrenörlerinin para kazanma hırsları birleşince olan bu.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 19 Ekm 2011, 20:01 
Bu arkadaş muhtemelen Growth Hormon kullanmıştır. GH ciddi organ büyümesi yapar. Protein tozu, amino v.s ile olan biteni açıklamak mümkün değil.

mitokondri yazdı:
haberin resmi?..dikkat bu haberi kesinlikle bakın bu adamın başına neler gelmiş gibilerinden bir amaçla koymadım herkesin sporu yaparken yada spor amaçlı yada değil destekler kullanırken örnek alması için koydum,

Hocam bu olaydan sen de kendine bir pay çıkardın mı? Bir zamanlar insülin, growth falan diyordun. :)

ileri-duzey-konular/insulin-bodybuilding-growth-hormon-iliskisi-t300.html

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 20 Ekm 2011, 15:42 
mitokondri
Herkes ders cikarabilir.. Ki bu olay disinda cevremde o kadar net orneklrr var ki buna gelene kadar:)))
ama bu bir prof ismini koymus , olay gayet ayrintili gazete haberi olmus...paylasma sebebim buydu... Bunun disinda steroidler hakkinda gorusum beni baglar ki 20 senede epey fikir edindim zaten.... Dur bi bakiiim linke ne yazmisim:)))), kimseyi ozendirmek bana dusmez..zaten haberde de hep savundugum herkesin metabolizmasinin farkli olduguda vurgulanmis:) guzel bir haber oldugunu dusunuyorum , hatta bu baslik altinda unlu mike mattarazo yu da yazmayi planliyordum..

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 21 Ekm 2011, 13:14 
mitokondri
şimdi başka bir konuya geçiş gibi olsada aslında birazda vucut geliştirme yapanların kalp krizinden ölmeleri vs..gibi bazı söylentilere en belirgin örnek olana ve internette her yerde bulabilceğimiz mike mattazzo nun 3 lü by pass ameliyat hikayesini kısaca özetleyelim...bu arkadaş aslında bir dönem hiç bir 1 lik almasada iriliği ..geniş omuzlar devasa kalflar vb ile ilgi gören ve ünlü weider ın ozaman ki flash supllementi mega mass 2000 in ( henüz 4000 piyasaya çıkmamıştı) poster çocuğuydu ..before after resimler filan ...
bu arkadaşın detaylı hikayesi çok uzun tercümeyi özetleyecek olursak sağlık problemleri ortaya çktığında grip olduğunu sanıyor ilaç filan alıyor...ama 1 hafta sonrasında gece 11 gibi nişanlısyla yatıyor... gece3 gibi korkunç bir ağrıyla uyanıyor agzından ve burnundan kan ve sıvı geldiğini görüyor ayaktayken ağrılar azalıyor ama yattığında artıyor ...sabah 11 gibi doktora gittiğinde kalp ritmi 177 lerde kontrollerde kalp damarlarının biri %100 tıkalı ikisi ise %75 tıkalı olduğu saptanıyor..ADAMIN O ANA KADAR ÖLMEMESİNİN TEK NEDİN KALP DAMARLARI BU TIKALI DAMARLARIN ÇEVRESİNDE KOLATERAL MİNİK DAMARLAR OLUŞTURMUŞLAR ..BUNUda mike ın devamlı spor yapıyor olamsına bağlıyorlar......doktor kontrollerde mike ta şimdiye kadar gördüğü tablonun en büyük atar damara sahip olduğunu belirtmiş..tabiki ameliyat güçlü kasları nedeniyle çok zor uygulanmış....bunun nedenlerini düşünüldüğünde mike bu güne kadar ailesel ve şahsi hiç bir kalp problemi hatta saglı problemi yaşaşamış.......
bunu bağladıkları şeyler ..steroid, ve buna bağlı kollestrol( oysa mike o günden 3 yıl öncesinden beri statin grubu kolestrol düşürücülerden de kullanıyormuş) devamlı yediği kırmız et( her gün 2 kilo yiyormuş) stress...mike yarışmaya çok kısa süre öncesinde bunu yaşamasını çok üzücü olduğunu söylemiş ve düzenli olarak kalp ve kolestrol kontrollerini ( semptomlar yoksa dahi) aksatmamak gerektiği vurgulanmış yazıda..
ve bir ek ..ki bu da önemli...yılda 360.000 insanın bypass ameliyatı geçirdiği yazılmış ( bu rakam sadece amerika da mı bilmiyorum ama epey çok) bunların hepsi için de steroid ve bodybuildingi sorumlu tutmamak gerekli diyor yazıda

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 21 Ekm 2011, 16:28 
mitokondri
mike in bir iki resminide koyalım bu da kimmiş olmasın yarıştığı dönemlerde fizik olarak zaten pek hoş bir görünüm sergilemeyen( estetikten yoksun) bir bodybuilder dı ..biraz yabancı forumları kurcalayınca şu anda kefalet ofisinde çalıştığını öğrndim ..tabiki kefalet ajansı nedir ne iş yapar tam bilmiyorum ama sanırım borç para verme işi olabilir hani bizim son dönemlerde FAKTORİNG frmaları çıktı ya:))))))))))

ameliyat sonrası yapılan bi başka söyleşide ise hastane masrafları ve iş kaybı nedeniyle çok zor günler geçirdiğinden bahsetmiş, kendisine de bu işi yaptığı için kızgın olduğunu söylemiş...öncelikle adamı takdir ettim ki her şeyi açıkça söylemiş.....

yanlız ufak bir ekleme daha yapmakta yarr var yine çeşitli yabnacı forumlardan derlem bir bilgi ama biraz mantıklı geldi mike in kalp krizinde etkili olan şeylerin asıl steroidlerden çok diyet döneminde ( ki mike da yarışmaya bir kaç hafta kala kalp krizi geçirmiş) CLENBUTAROL, EFEDRİN , T3 gibi metabolizma hızlandırıcı ilaçların etkisinin da göz ardı ediklmemmesi gerektiğine dikkat çekmişler:)

aslında çok güzel bir derleme oldu herkes fikrini söyleyebilir en can alıcı kısmıda yılda binlerce insan bypass oluyor bunda bodybuilder % kaçlık dilime giriyor??????? bu önemli bence ....eğer ilaç sa dünyada en çok adam öldüren ilaçlardan birinin de aspirin olduğunu biliyormuyuz???? dimi ama??

aseti salisilik asit: mideyi deler, kanama zamanını uzatır:)))))

Eklentiler:
MikeMatarazzo4.jpg
MikeMatarazzo4.jpg [ 11.44 KiB | 496 defa görüntülendi ]
026.jpg
026.jpg [ 48.43 KiB | 496 defa görüntülendi ]

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 21 Ekm 2011, 18:51 
Karluk
Önemli bir konu abi, Matarozzo hakkında bir yaız bekleriz :D

Resim

http://www.facebook.com/bodytr.fitness
http://twitter.com/#!/BodyTR

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 9 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  
Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi