BodyTR Forumu

BodyTR Forumu

Zinde Türkiye (ZT) dergisine bağlı bulunan tartışma, sohbet ve paylaşım alanı. Dergiyi okumak için lütfen www.bodytr.com adresini ziyaret ediniz.
Sistem saati: 19 May 2012, 12:14

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 26 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: Taş Devri Diyeti (Paleo Diyet) Hakkında
İletiTarih: 05 Tem 2011, 19:15 
Shotokan
Karluk, yav doğaçlama yazıyoruz şimdi bizi yazı stresine sokma yahu :) :yalvaririm:

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 05 Tem 2011, 21:13 
teddy bear
Bununla ilgili 2009'da bir yazı varmış Ahmet Aydın tarafından yollanılan ama bu yazı 718 site tarafından c/p edilmiş. Daha kapsamlı ve tamamen özgün bir yazının siteye çok katkısı olur.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 05 Tem 2011, 23:40 
Karluk
Shotokan yazdı:
Karluk, yav doğaçlama yazıyoruz şimdi bizi yazı stresine sokma yahu :) :yalvaririm:

Ya yine doğaçlama yazın, benim ne yazılarım var hiç okumadınız mı? Blog ruhunu da barındırıyoruz bünyemizde :D

Resim

http://www.facebook.com/bodytr.fitness
http://twitter.com/#!/BodyTR

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 06 Tem 2011, 21:55 
Tas devri diyeti cok mantikli. Insan evrimi ve 100,000’lerce yil onceki atalarimizin nasil beslendigi konusundaki iddialarini bir yana birakalim tavsiyelerine bakalim;
-Dogal mumkun oldugu kadar az islenmis gidalar alinmali,.
-Son 100 yildir endustri ve uluslararasi ticaret sayesinde yayginlasan gidalardan uzak durmali. Un, seker, hazir gidalar vs kullanilmamali.
-Karbonhidrat alimi azaltilmali.

Butun bunlara katiliyorum. Hatta uzun zamandir bu paralelde besleniyorum zaten. Tek karsi oldugum nokta, tavsiye edilmeyen besinlerin zararlarinin abartilmasi. Bu sekilde beslenmezsek her turlu hastaliga yakalanma sansimizin daha cok olacagi ileri suruluyor (ki katilmiyorum).

Tas devri diyeti ve benzerlerini tavsiye edenler oldugu gibi, tam tersi az yagli cok karbonhidratli beslenmeyi tavsiye edenler (Mehmet Oz mesela) de var. Yesil’in de dedigi gibi, her hafta bir “uzman” gecen hafta tavsiye edilen yiyeceklerin aslinda toplu olumlere yol acacagini soyluyor. Herkesi dinlesek hic evden cikmamak, hic bir sey yememek ve acliktan olmek lazim. :kusmak:

Tas devri diyetine gore son 10,000 yilda ortaya cikan her sey tu kaka. Sut ve sut urunleri, gidalarin pisirilmesi, modern tarim metodlari (seracilik, GDO, sentetik gubre kullanimi, vs), modern hayvancilik metodlari gibi cagimizin olmazsa olmaz yontemlerine karsi bir diyet bu. Bu bana gercekci gelmiyor. Dunyadaki bu kadar insanin toplanan meyve-sebze-kuruyemis ve serbest dolasan hayvanlarin etiyle beslenebilmesi mumkun degil. Herkesi kapsayan bir beslenme prensibi daha iyi olmaz mi?

Daha gercekci ve kendimizi fazla korkutmadan, anksiyete krizleri gecirmeden bakalim su beslenme meselesine. Daha once de bahsettigim gibi, degisik toplumlar birbirlerine tamamen zit sekilde beslenip uzun ve saglikli yasayabiliyorlar. Ortak payda gereginden cok kalori almamalari. Asil tu kaka cok kalori alimi. Nasil kalori alimini azaltabiliriz ona odaklansak cok daha verimli olur bence.

Herkesin gereginden fazla kalori alma sebebi farkli. Hepsini bilmemekle beraber bence onemli olan ana basliklar;

1-Karbonhidrat metabolizmasi problemi; Bir cok insan asiri karbonhidrat aldigi zaman problemler yasiyor. Fazla insulin salinimi, insulin hassasiyetinin azalmasi ve sonuc olarak da siddetli aclik hissi. Insulin kan sekerini dusurdugu ve beyinin glukoz ihtiyaci karsilanamadigi icin vucut alarma geciyor (aclik) ve birey durmadan yemek istiyor. Insulin yuksek oldugu icin yaglar enerji olarak kullanilamiyor. Aniden kana yuksek miktarda seker karismasini onlemek icin;
(a)yogun karbonhidrat iceren gidalardan uzak durmak,
(b)karbonhidratli gidalari tek basina yememek (yagli ve/veya proteinli gidalarla beraber yemek) ve boylece hazmi yavaslatmak
denenebilir.

2-Keyif; cok ucuza tadi cok guzel ve hazirlamadan yenilebilen bir cok urun var. Tatlilar, tuzlular, ne isterseniz emrinize amade. Bu tip “hizli” yiyecekleri kendimize yasak etmek mantikli. Boylece, yemek istedigimiz zaman biraz ugrasmamiz ve zahmet cekmemiz gerekecek ve sadece hazirladigimiz besinleri yiyecegiz. Eski gunlerdeki gibi. :ascibasi:
Bu basligin bir diger yonu de ne tip yiyici oldugunuzu teshis etmek. Biliyorsunuz insanlar gourmet ve gourmand olarak ikiye ayriliyorlar. Gourmetler “iyi” yemekten keyif alanlar, gourmandlar ise cok miktarda yemeyi sevenler. Gourmand iseniz tadini sevdiginiz yiyeceklerden uzak durmaniz lazim. Bundan sonra sadece tadina katlanabildiginiz gidalarla hayata devam ediniz. Gourmandlarin kendini frenleyebilmesinin tek yolu bu maalesef. Kendimden biliyorum :aptalkafam:

3-Miktar; tokluk hissi doyduktan 10-15dk sonra ortaya cikiyor. Boylece ihtiyacimiz oldugundan cok daha fazla yiyoruz. Ogunleri kucuk tutmak bu bakimdan cok iyi. En cok bir hafta icinde mide kuculuyor yazik.

4-Kendini gozlemek; En onemlisi bu bence. Herkesin metabolizmasi ve karakteri biraz farkli.
-Bazilari karbonhidrat yemeden doymazken (leptin’e hassas bireyler), digerleri az bile olsa karbonhidrat yedikleri zaman aclik-halsizlik cekiyorlar. Bu ikinci tiplerin karbonhidrati azaltip diyetlerine yag eklemeleri iyi sonuc verebilir.
-Bazi insanlar az miktarda her seyi yiyebiliyorlarken digerleri bazi gidalari yasaklamazlarsa (cukulata mesela) az yemeleri mumkun degil. Bu ikinci tur insanlar (bendeniz) 1 cukulata yedikleri zaman krize girip kutuyu bitirmek zorunda kaliyorlar. Bu tip muptelasi oldugunuz yiyecekleri hayatinizdan cikariniz.
-Bazilari gun boyu kucuk ogunler yiyip mutlu oluyorlar, bazilari ise gun boyu yemeyip sadece aksam yerlerse kendilerini daha iyi hissediyorlar. Bunun tam tersi de mumkun; buyuk bir kahvalti, sade bir ogle yemegi ve aksam yememek. Veya rahat ettiginiz, akliniza yatan ve sosyal hayatiniza uygun herhangi bir beslenme temposu takip etmek.

Ornekler sonsuz. Ana fikir ise kendimize uygun bir metod bulup aldigimiz toplam kaloriyi mumkun oldugunca azaltmak. Tabii ki bunu yaparken ihtiyacimiz olan besinleri de temin etmek. Bundan sonra da “uzman”larin her gun degisen uyarilarini fazla kafaya takmamak ve mutlu yasamak.
:hahahaha:

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 06 Tem 2011, 23:12 
teddy bear
Şimdi düşündüm de dünyada hemen hemen her şey zamanla tersine çevrilebilir nitelikte.

Çok değil 200-300 sene önce insanlar aşırı kilolu olmaktan gurur duyarlardı çünkü zenginlik ve soyluluk göstergesiydi çünkü bu kişiler o zamanlar nadir bulunan şekeri sofralarına bolca koyabiliyorlardı. Beyaz tenli olmak da soyluluk göstergesi sayılırdı kadınlar her tarafını kapatan açık renkli elbiselerle ve şemsiyelerle dolaşırlardı gerekirse erkekler de dahil insanlar yüzlerini pudralayıp daha beyaz görünmeye çalışırdı. Nedeni basit? Hayatını kazanmak için güneş altında çalışmak zorunda olmayan biri olduğunu göstermek. Şimdi ise durum farklı kilolu olmak adeta acınacak bir durum haline geldi ve insanlar dört mevsim bronz kalabilmek için servet ödeyebiliyorlar.

Bunu neden söyledim? Açıkçası ben başta neden bu kadar karbonhidrat tüketmemiz gerektiğini anlamadan sorgulamadan bu işe başladım. Galiba o "uzmanlar" bize karbonhidrat tüketin, yağdan uzak durun dediği için biraz da. Durum böyle olunca kilo vericem diye yeri geliyor dünyanın en lezzetsiz şeylerini yemeye de mecbur bırakılıyorsunuz.

Sen bu taş devrinde beslenme tarzında ne buldun derseniz?

Kendimi daha iyi, mutlu ve güçlü hissediyorum ve yediklerim çok lezzetli şeyler oluyor! :-D Bu tek cümle yeter sanırım. Ayrıca ksiren'in dediği gibi artık daha az kalori almı yapıyorum kısacası ihtiyacımdan fazlasını almamaya bakıyorum. Evet, hücrelerimizin bir ömrü olduğu bir gerçek, ölümsüz değiliz ve fazladan aldığımız her kalori bu ömrü azaltıyor. Bu bir "uzman" görüşü değil artık tıbbi bir gerçek.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 13 Tem 2011, 10:36 
Shotokan
Tarih çağları boyunca sağlık; :)

- M.Ö. 2000: Al, bu otu ye.
- M.S. 1000: O ot kötü, gel bu duayı oku.
- M.S. 1850: O dua batıl inanç, al bu iksiri iç.
- M.S. 1940: O iksirin ne faydası var, al bu hapı yut.
- M.S. 1985: O hap etkisiz, al bu antibiyotiği iç.
- M.S. 2000: O antibiyotik kimyasal, al bu otu ye.

:)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 13 Tem 2011, 13:10 
teddy bear
ahah güzelmiş. :D

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 14 Tem 2011, 01:37 
Karluk
Forumu kitap yapıp bastırıcağım, okumak zor oluyor başka türlü. Hey maşallah be! :D

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 17 Tem 2011, 14:50 
Mugetsu
Yeni bir beslenme düzenine başlamış biri olarak konuyu çok yararlı buldum ve dikkatimi çekti,bir kaç video daha izledim bununla birlikte gerçekten faydası oldu.İlginç ve uygulanası bir program bu lakin tam uygulamak biraz zor gibi :coksicak: bu faydalı yazı için teşekkürler... :tapiyoruzsana:

Gizlenmiş Öğe: Göster
Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 13 Ağu 2011, 13:16 
Ben bir süredir www.paleocafe.org adlı siteyi takip ediyorum ve çok iyi bilgiler öğreniyorum. Tavsiye ederim size de.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 13 Ağu 2011, 22:22 
Karluk
Paleo Cafe güzel bir site, hatta ben bizde yazmaları için davet etmiştim :) Bari arada sırada konuk yazar olarak katılsalar da kendi katılımlarına katkıda bulunsalar.

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 26 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  
Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi