BodyTR Forumu

BodyTR Forumu

Zinde Türkiye (ZT) dergisine bağlı bulunan tartışma, sohbet ve paylaşım alanı. Dergiyi okumak için lütfen www.bodytr.com adresini ziyaret ediniz.
Sistem saati: 19 May 2012, 12:13

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 38 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: çaya kahveye şeker yerine ne?
İletiTarih: 28 May 2011, 23:27 
bambina
Günde en az iki fincan kahve ve bir kaç bardak çay içiyorum, en az iki şekerli içiyorum ki her gün her gün olunca fazla şeker aldığımı hissettim. Kahveyi sütsüz, kremasız içiyorum ama şekersiz içemiyorum. Sizler neler yapıyorsunuz? Şekeri çıkarsam yerine şeker tadı veren tatlandırıcılar var, ama etken maddelerinin güvenli olduğu bir tatlandırıcı bilmiyorum. Ben ne yapacağım? :S

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: çaya kahveye şeker yerine ne?
İletiTarih: 29 May 2011, 01:51 
Karluk
"Alışkanlıklarımızın esiriyiz." demişler. Ben o açıdan yaklaşacağım olaya. Sanıyorum iradeyle alışkanlığını değiştirmen mümkün olur. Önce 1,5 şekere inersin, 1-2 ay sonra 1 şekere, sonra da 0 şekere ve sonra da şekeri aramazsın. Ben de çay bardağına 2, büyük bardağa 3 veya 4 şeker atıyorum ama son zamanlarda bu miktarı yarı yarıya azalttım. Mümkün olursa sıfırlayacağım.

Resim

http://www.facebook.com/bodytr.fitness
http://twitter.com/#!/BodyTR

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 29 May 2011, 09:32 
teddy bear
Mümkünse birden sıfırlayın. Olmadı içtiğiniz kahveyi değiştirin kimi kahveler gerçekten şekersiz bir şeye benzemiyor. Önceden o 3'ü bir aradalardaki şekeri yeterli bulmayıp 5 kaşık şeker atan biriydim şimdi o 3'ü bir aradalara şeker atmasam bile midemi bulandırıyor içindeki şekerden dolayı. Sade kahveden vazgeçemiyorum. Şekeri de birden kesmiştim.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 30 May 2011, 09:35 
bambina
Karluk yazdı:
"Alışkanlıklarımızın esiriyiz." demişler. Ben o açıdan yaklaşacağım olaya. Sanıyorum iradeyle alışkanlığını değiştirmen mümkün olur. Önce 1,5 şekere inersin, 1-2 ay sonra 1 şekere, sonra da 0 şekere ve sonra da şekeri aramazsın. Ben de çay bardağına 2, büyük bardağa 3 veya 4 şeker atıyorum ama son zamanlarda bu miktarı yarı yarıya azalttım. Mümkün olursa sıfırlayacağım.

Bir şeyi alışkanlık haline getirmek için hiç gün atlamadan 21 gün boyunca yapmanın etkili olduğunu söylerlerdi. Çay ve kahve benim günlük hayatımda aldığım tek keyif vericiler ama onları şekerli içicem diye de her gün koşu bandında bir saat yürüyüşle harcanacak kaloriyi almak işime gelmiyor. :) Azalta azalta inmek iyi bir fikir, sıfırlayabileceğimi pek sanmıyorum, sanamıyorum :( Teşekkür ederim.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 30 May 2011, 09:39 
bambina
teddy bear yazdı:
Mümkünse birden sıfırlayın. Olmadı içtiğiniz kahveyi değiştirin kimi kahveler gerçekten şekersiz bir şeye benzemiyor. Önceden o 3'ü bir aradalardaki şekeri yeterli bulmayıp 5 kaşık şeker atan biriydim şimdi o 3'ü bir aradalara şeker atmasam bile midemi bulandırıyor içindeki şekerden dolayı. Sade kahveden vazgeçemiyorum. Şekeri de birden kesmiştim.

Birden, şak diye nasıl kestin? Ne marka kahve içiyorsun da şekersiz de içebiliyorsun, çok merak ettim. Bu şeker mevzusu da beyni programlamakla ilgili galiba. 3ü biraradalar korkunç şeyler, uzun zamandır hiç içmiyorum, kahveye kahveden başka bir şey girince yeterli kahve miktarını alamadığımı hissediyorum, ağır tiryakiyim. :)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 30 May 2011, 10:47 
Shotokan
Genel olarak çay şekerinden bahsedilmiş,ama asıl yapılması gereken hayatımızdan şekeri tamamen çıkarabilmek. Çay şekerini kesip gidip şekerli kurabiye,limonata,kola(1 bardak kolada 6 kaşık civarı şeker mevcut) ve aşırı şeker içeren meycvelere abanacaksanız hiç strese girmeyin çayınızın şekerini düşünmeyin daha iyi.

İçecek konusundaki tavsiyeye gelince,çayı açık yaparsanız şeker ihtiyacı olmayacaktır,gerçi damak tadı alışkanlığı sebebi ile çay acımsı gelecek, ancak bir süre sonra alışırsınız.

Kahveye gelince, bildiğimiz nescafeden bahsediyorsanız hiç kullanmayın.Çünkü hem tatlandırıcılardaki etken maddelerden korkup,hemde rafine işlenmiş kahve içmek pek mantıklı değil.

Bu aralar yeni bir kitap çıktı Prof.Dr. Canan Efendigil tarafından yazılmış "Karatay diyeti" isimli kitabı herkesin okumasını öneriyorum. Bu tarz kitaplar yazarının özellikle uzmanlık alanı beslenme üzerine olunca, çok önemli oluyor.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 30 May 2011, 13:00 
Cay kahveyle almaya alistigin sekeri aniden kesince 3-5 gun tadi cok kotu geliyor ama sonra (1 hafta icinde) alisiliyor. Cogunlukta boyle, ama herkes bir degil tabii.

Bence tatlandiricilarin tehlikeleri biraz abartiliyor, serbestce satilan hicbirinin kanitli tehlikesi olmadigini dusunuyorum. Ama yine de kafanin rahat etmesi icin birkac fikir;
-En uzun zamandir kullanilan tatlandirici sakarin. Demekki en cok denenmis ve zarari olma ihtimali en az olan o.
-Sukraloz, aspartame, stevia ve sakarin donusumlu olarak kullanilabilir. Boylece herhangi birinin bilinmeyen bir zarari olsa bile, uzun sure kullanilmayacagi icin problem onlenebilir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 30 May 2011, 15:25 
teddy bear
bambina yazdı:
Birden, şak diye nasıl kestin? Ne marka kahve içiyorsun da şekersiz de içebiliyorsun, çok merak ettim. Bu şeker mevzusu da beyni programlamakla ilgili galiba. 3ü biraradalar korkunç şeyler, uzun zamandır hiç içmiyorum, kahveye kahveden başka bir şey girince yeterli kahve miktarını alamadığımı hissediyorum, ağır tiryakiyim. :)

Bildiğin birden kestim. :D O gün karar verdim bundan sonra şeker hayatımdan çıkacak diye ve atmadım. İlk başta biraz tadını garipsedim ama alıştım ve kahve tercihimi de değiştirdim. Nescafe içerdim ta ki Jacobs ile tanışana kadar. Şimdi Jacobs Monarch içiyorum Nescafeden bin kat daha iyi aroma ve kokuya sahip ve biraz araştırdım ki Jacobs arabica çekirdekleri kullanmış bu kahvede bundan dolayı daha iyi aromaya sahip. Şu an sadece Yaseminli yeşil çay ve jacobs Monarch (sade) içiyorum.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 31 May 2011, 12:19 
yeşil
Ben çay ve kahveyi yıllardır şekersiz içerim sadece diyet dönemlerinde tatlı isteğimi bastırsın diye kahveme tatlandırıcı koyuyorum. Marketlerde satılan kutu tatlandırıcıdan almıştım, günde en fazla 4 tanecik kullanıyorum onun da pek bir zararı olacağını düşünmüyorum. Bir kutu diyet kolanın içinde kimbilir ne kadar tatlandırıcı vardır ki onu herkes rahatça içiyor. Bu arada daha önce bu tatlandırıcılarla ilgili duyduğum zararlı bir şeyi aktarayım, uzun süreli ve çok fazla miktarda kullanmak kemik erimesi yapıyor diye duymuştum. Yani kullansak bile az kullanmalıyız ve alışkanlık haline getirmemeliyiz diye düşünüyorum.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 31 May 2011, 13:56 
Ben yaklaşık 25 yıl önce çay ve kahveden şekeri ani bir kararla kaldırdım. O günden beri şekersiz içiyorum, keşke sizde kesseniz de; çay ve kahvenin gerçek lezzetini tatsanız.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 01 Haz 2011, 12:38 
Shotokan
Tatlandırıcı konusunda sana katılamıyorum Ksiren, Tatlandırıcılar kansere sebep oluyor bu konuda yapılmış çalışmalar mevcuttur.

http://beslenmebulteni.com/bes/index.ph ... Itemid=404

Bun linkteki yazı ilgini çekecektir. Bu tarz bilimsel konuları ilgi ile okuduğunu biliyorum. Bu makalenin yazarıda alanında uzman bir Prof.hocamız.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 01 Haz 2011, 15:27 
Karluk
Bence tatlandırıcıların zararları abartılmıyor, aksine "abartılıyor" denilerek gölgede bırakılıyor. Bu tip ürünlerin zararı akut veya ne bileyim kısa sürede olmuyor, uzun vadede oluyor ve bu yüzdendir ki insanlar bunların zararlarının "abartıldığına" inanabiliyor. Ancak araştırmalara bakılınca uzun süreli kullanım ciddi sorunlara sebebiyet veriyormuş gibi durmuyor mu? Kimse o kadar beklemez diye dayıyorlar ürünleri.

Bana kalırsa sağlıklı insanların tatlandırıcı kullanma alışkanlığı edinmemesi gerekiyor.

Resim

http://www.facebook.com/bodytr.fitness
http://twitter.com/#!/BodyTR

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 01 Haz 2011, 20:22 
bambina
Shotokan yazdı:
Genel olarak çay şekerinden bahsedilmiş,ama asıl yapılması gereken hayatımızdan şekeri tamamen çıkarabilmek. Çay şekerini kesip gidip şekerli kurabiye,limonata,kola(1 bardak kolada 6 kaşık civarı şeker mevcut) ve aşırı şeker içeren meycvelere abanacaksanız hiç strese girmeyin çayınızın şekerini düşünmeyin daha iyi.

İçecek konusundaki tavsiyeye gelince,çayı açık yaparsanız şeker ihtiyacı olmayacaktır,gerçi damak tadı alışkanlığı sebebi ile çay acımsı gelecek, ancak bir süre sonra alışırsınız.

Kahveye gelince, bildiğimiz nescafeden bahsediyorsanız hiç kullanmayın.Çünkü hem tatlandırıcılardaki etken maddelerden korkup,hemde rafine işlenmiş kahve içmek pek mantıklı değil.

Bu aralar yeni bir kitap çıktı Prof.Dr. Canan Efendigil tarafından yazılmış "Karatay diyeti" isimli kitabı herkesin okumasını öneriyorum. Bu tarz kitaplar yazarının özellikle uzmanlık alanı beslenme üzerine olunca, çok önemli oluyor.

Şekeri gün içinde en çok çay ve kahveden aldığım için benim için o problem. Tatlıyla pek aram yok, ayda bir çikolata yerim, bir de şehir değiştirdiğimde yerel tatlıları varsa mutlaka yiyorum tatmış olmak için. Şekeri hayatımdan tamamen çıkarmayı hedeflemem hiç gerekmedi, genel olarak un şeker tuz alımında dikkatliyim. Asitli içecek içmem, kutu meyve suyunu bile zorda kalmadıkça içmem, yani çayın kahvenin şekerini kestim diye başka tatlı şeylere yöneleceğimi sanmıyorum, tehlike yok o açıdan.

Açık çayla başlama tavsiyesi yakın bir arkadaşımdan da geldi, tada alışmak için iyi olacak bence.

Benim hiç kahve içmemem mümkün değil. Kahvenin rafine edilmiş olmasının da zararlı olduğunu sizden öğrendim. Nescafe gibi işlenmiş kahveleri çıkarırsak günlük alışkanlığımızdan, yerine ne koyacağız? Onu içme bunu yeme demek kolay, bence yerinde olan onu çıkarınca yerinme ne koyabileceğini bulabilmek. Eve filtre kahve makinesi alsam, onun kahveleri daha mı az zararlı acaba? Kahve ve sağlık sevenler bana yardım etsin. :-D

Canan Hanım'ın kitabını inceledim ben de. Alışveriş sepetine de ekledim, kitaplar birikince alacağım.

Teşekkür ederim yanıtınız için. :thankyou:

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 01 Haz 2011, 20:40 
bambina
Ksiren, aniden kesmek benim yapabileceğim bişey değil, ters teper. İki gündür tek şekerle içiyorum. Henüz çayı açık içme fırsatım olmadı, el alışkanlığıyla alıştığım demde koyuyorum. Benim tek keyif vericilerim bunlar, onlardan da tad alamazsam keyfim kalmaz, bir yandan da aynaya bakınca da keyfim kaçmasın istiyorum :)

Tatlandırıcılar konusunda kesinlikle aynı fikirde değiliz. -mış gibi yapan her şeyin insan doğasına zararlı olduğunu düşünüyorum, şeker olmayan ama şeker gibi tad veren tatlandırıcılar, sarı olmayan saçımızı sarıymış gibi göstermemizi sağlayan saç boyaları gibi... Tatlandırıcı piyasasına bu kadar güveniyor olman çok ilginç, tatlandırıcıların alzheimer'a sebep oldukları bile kanıtlandı, bir ürünün uzun zaman piyasada olabilmesi onun en güvenilir olduğunu kesinlikle göstermez bence.

Sizin tecrübeleriniz gerçekten önemli benim için, teşekkürler paylaştığın için.

ksiren yazdı:
Cay kahveyle almaya alistigin sekeri aniden kesince 3-5 gun tadi cok kotu geliyor ama sonra (1 hafta icinde) alisiliyor. Cogunlukta boyle, ama herkes bir degil tabii.

Bence tatlandiricilarin tehlikeleri biraz abartiliyor, serbestce satilan hicbirinin kanitli tehlikesi olmadigini dusunuyorum. Ama yine de kafanin rahat etmesi icin birkac fikir;
-En uzun zamandir kullanilan tatlandirici sakarin. Demekki en cok denenmis ve zarari olma ihtimali en az olan o.
-Sukraloz, aspartame, stevia ve sakarin donusumlu olarak kullanilabilir. Boylece herhangi birinin bilinmeyen bir zarari olsa bile, uzun sure kullanilmayacagi icin problem onlenebilir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 01 Haz 2011, 20:49 
bambina
Karluk yazdı:
Bence tatlandırıcıların zararları abartılmıyor, aksine "abartılıyor" denilerek gölgede bırakılıyor. Bu tip ürünlerin zararı akut veya ne bileyim kısa sürede olmuyor, uzun vadede oluyor ve bu yüzdendir ki insanlar bunların zararlarının "abartıldığına" inanabiliyor. Ancak araştırmalara bakılınca uzun süreli kullanım ciddi sorunlara sebebiyet veriyormuş gibi durmuyor mu? Kimse o kadar beklemez diye dayıyorlar ürünleri.

Bana kalırsa sağlıklı insanların tatlandırıcı kullanma alışkanlığı edinmemesi gerekiyor.

Tamamen katılıyorum. Zararları uzun vadede ortaya çıkıyor ve edinilen rahatsızlıklıarın tatlandırıcı kullanımıyla ilişkisi yeterince çok vak'ada araştırılamadığı veya sonuçları duyurulamadığı için masum oldukları düşünmemiz isteniyor. Daha geçtiğimiz aylarda halka tonlarca bozulmuş et pazarlayan bir et kombinasının ve fast food zincirinin adını şirketin çıkarlarını korumak adına kamuya açıklamamışlarken, hiç bir medya kuruluşunun da tatlandırıcıların zararlarını haber yapacaklarını sanmıyorum zaten, yine kendimiz araştırıp bulacağız.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 38 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 4 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  
Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi