Shotokan yazdı:
Genel olarak çay şekerinden bahsedilmiş,ama asıl yapılması gereken hayatımızdan şekeri tamamen çıkarabilmek. Çay şekerini kesip gidip şekerli kurabiye,limonata,kola(1 bardak kolada 6 kaşık civarı şeker mevcut) ve aşırı şeker içeren meycvelere abanacaksanız hiç strese girmeyin çayınızın şekerini düşünmeyin daha iyi.
İçecek konusundaki tavsiyeye gelince,çayı açık yaparsanız şeker ihtiyacı olmayacaktır,gerçi damak tadı alışkanlığı sebebi ile çay acımsı gelecek, ancak bir süre sonra alışırsınız.
Kahveye gelince, bildiğimiz nescafeden bahsediyorsanız hiç kullanmayın.Çünkü hem tatlandırıcılardaki etken maddelerden korkup,hemde rafine işlenmiş kahve içmek pek mantıklı değil.
Bu aralar yeni bir kitap çıktı Prof.Dr. Canan Efendigil tarafından yazılmış "Karatay diyeti" isimli kitabı herkesin okumasını öneriyorum. Bu tarz kitaplar yazarının özellikle uzmanlık alanı beslenme üzerine olunca, çok önemli oluyor.
Şekeri gün içinde en çok çay ve kahveden aldığım için benim için o problem. Tatlıyla pek aram yok, ayda bir çikolata yerim, bir de şehir değiştirdiğimde yerel tatlıları varsa mutlaka yiyorum tatmış olmak için. Şekeri hayatımdan tamamen çıkarmayı hedeflemem hiç gerekmedi, genel olarak un şeker tuz alımında dikkatliyim. Asitli içecek içmem, kutu meyve suyunu bile zorda kalmadıkça içmem, yani çayın kahvenin şekerini kestim diye başka tatlı şeylere yöneleceğimi sanmıyorum, tehlike yok o açıdan.
Açık çayla başlama tavsiyesi yakın bir arkadaşımdan da geldi, tada alışmak için iyi olacak bence.
Benim hiç kahve içmemem mümkün değil. Kahvenin rafine edilmiş olmasının da zararlı olduğunu sizden öğrendim. Nescafe gibi işlenmiş kahveleri çıkarırsak günlük alışkanlığımızdan, yerine ne koyacağız? Onu içme bunu yeme demek kolay, bence yerinde olan onu çıkarınca yerinme ne koyabileceğini bulabilmek. Eve filtre kahve makinesi alsam, onun kahveleri daha mı az zararlı acaba? Kahve ve sağlık sevenler bana yardım etsin.
Canan Hanım'ın kitabını inceledim ben de. Alışveriş sepetine de ekledim, kitaplar birikince alacağım.
Teşekkür ederim yanıtınız için.