BodyTR Forumu

BodyTR Forumu

Zinde Türkiye (ZT) dergisine bağlı bulunan tartışma, sohbet ve paylaşım alanı. Dergiyi okumak için lütfen www.bodytr.com adresini ziyaret ediniz.
Sistem saati: 19 May 2012, 12:13

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 38 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: çaya kahveye şeker yerine ne?
İletiTarih: 03 Ekm 2011, 12:41 
teddy bear
groobs55 yazdı:
Araştırmacılar, insan vücudunun kalorisiz yapay tatlandırıcılarla gerçek şekeri ayırt edemediğini, bu tatlandırıcıların da tıpkı şeker gibi, glikozun emildiği bağırsaklardaki sensörleri harekete geçirerek şekerle aynı etkiyi gösterdiği bildirildi.

Şekerle aynı etkiyi göstermekle neyi kast ettiğini tam açıklamamış. Unutma ki kalori bir enerji birimidir. Yoktan var edemezsin. ;-) Yani kalorisiz bir şey sonradan kalorili bir şeye (şeker ya da yağ?) dönüşemez.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 03 Ekm 2011, 21:21 
Resul
groobs55 yazdı:
Araştırmacılar, insan vücudunun kalorisiz yapay tatlandırıcılarla gerçek şekeri ayırt edemediğini, bu tatlandırıcıların da tıpkı şeker gibi, glikozun emildiği bağırsaklardaki sensörleri harekete geçirerek şekerle aynı etkiyi gösterdiği bildirildi.

Bu nedenle rejim yapan bir kişinin kilo kaybetmediği gibi zaman içinde kilo bile alabileceği belirtildi.

Yapay tatlandırıcıların çalışma prensibi basitçe beynin aldatılması olarak tanımlanabilir. Yani beynin şekerimsi bir tat algılıyor fakat bu tatlandırıcıda şeker olduğu anlamına gelmiyor. Şeker ve diğer besinlerden gelen enerji bu gıdaların bünyelerindeki karbonhidrat, protein ya da yağın hücrede parçalanmasından ortaya çıkan bir enerji. Yani bir gıdada vücutta parçalanabilecek organik bileşimler yoksa bu gıdadan enerji elde edemezsin.

Yolladığın haberin aslını da buldum, haberde denen bağırsaklardaki sensörlerin hareketi sebebiyle glikoz emiliminin artması. Yani yapay tatlandırıcılar gerçekten diyette işe yaramıyor, fakat bu tatlandırıcılarda enerji olmasıyla alakalı değil. Gazeteci yarım yamalak İngilizcesiyle (ya da Türkçesi yetersiz) şekerle aynı etkiyi gösterdiği demiş, böyle bir durum söz konusu değil.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 05 Ekm 2011, 13:28 
Malesef tüm çabalarıma rağmen çay şekerinden bir türlü vazgeçemeyen şeker olmadan çay içemeyen bir kişiyim fakat bunun yanında da kahveyide şeker ile içemiyorum tadını bozduğunu idda ediyorum.. şekerle denedim kahvenin o güzel tadından mahrum kaldığımı farkettim.. çay şekerini ise çözdüm artık bir arkadaşımın önerisiyle SPLENDA doğal tatlandırıcı kullanıyorum..neden doğal tatlandırıcı:
Splenda düşük kalorili tatlandırıcı olarak şeker yerine kullanılabilir, Aspartam ve Sakarin içermez.
internet üzerindeki tanıtım yazısını da paylaşayım:

Şekerden yapılmış olmasına rağmen, SPLENDA® Tatlandırıcı'daki madde sukraloz, vücut tarafından karbonhidrat olarak algılanmaz. Sukraloz molekülü kararlı olduğundan, enerji için metabolize edilmez ve kalori açığa çıkarmaz. Diyabetli olan ve olmayan insanlarda yapılan çalışmalar, sukraloz'un ensülin seviyesinde, rejim veya yemek sonrası kandaki glikoz düzeyinde veya kanda uzun vadeli glikoz kontrolünde etkili olmadığını göstermiştir.

Sukraloz sağlıklı bir diyetin parçası olarak, diyabetliler dahil herkes tarafından kullanılabilir. Sukraloz'un varlığı, düşük kalorili yiyecek ve içecek yelpazesinin genişlemesini sağlar. Böylece diyabetlilerde, lezzetten ödün vermeden diyet yapabilirler.

SPLENDA® granül maltodextrin adı verilen, hacim kazandırıcı ve mısır nişastasından elde edilen bir madde içermektedir. Bu maddenin yiyeceğe eklediği karbonat en alt düzeydedir; 0,5 gramlık çay kaşığı şekerdeki 5 gram karbonhidrat ve 20 kalori yerine, 0,5 gram karbonhidrat ve sadece 2 kalori verir.

SPLENDA® ürünleri diyabet hastaları ve her yaştan çocuklar dahil olmak üzere tüm aile tarafından kullanılabilir.

......diyabetik hastaların şu ana kadar kullandıkları aspartam ve sakarin içeren tatlandırıcılar mesane kanseri yan etkileriyle korkutan bir üründü fakat splenda nın böyle bir yan etkileri yok:) ve kesinlikle tat bozmuyor şiddetle öneririm;)

(mazur görün biraz tanıtım gibi oldu..telif hakkım yoktur:P sadece yararlı olsun diye bir öneri;) )

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 05 Ekm 2011, 14:14 
Shotokan
Splenda güzel ama bir süre sonra yutkunma sorunları yaşatıyor. tanıtımlar her ne kadar bu tür ürünleri masum hatta sağlığa faydalı gösterse de ancak kullanım sonrası farkediyoruz.Mesela sabah kalktığınızda diliniz zımpara gibi oluyor, yutkunmanız değişiyor, boğazda birşeyler varmış hissi oluşuyor.

Şekerden uzak durmanın en güzel yollarından biride Limon.

Bir su bardağına bir adet limonu sıkalım,çekirdeklerini ayıklayalım. Üzerinede çayımızı koyalım,şekere gerek kalmadığını ilk başta ekşi sebebi ile yüzünüz şekilden şekile girse de :) bir süre sonra oldukça keyifli olduğunu göreceksiniz. Üstelik havaların soğumaya başladığı bu mevsimde doğal C vitamini alımından dolayı, burun akıntısı,burun çekme gibi sorunlarda yaşamadığınızı farkedip sevineceksiniz.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 05 Ekm 2011, 20:17 
teddy bear yazdı:
groobs55 yazdı:

Şekerle aynı etkiyi göstermekle neyi kast ettiğini tam açıklamamış. Unutma ki kalori bir enerji birimidir. Yoktan var edemezsin. ;-) Yani kalorisiz bir şey sonradan kalorili bir şeye (şeker ya da yağ?) dönüşemez.

Tatlandırıcı kullanmakla kalori alınmadığı varsayılır; ama aslında bu bir yanılgıdır. Yeni yapılan çalışmalarda ortaya şöyle bir sonuç çıkmıştır. Alınan tatlandırıcıların kendileri kalorisiz olsa bile bağırsaklardaki hücrelerden (nöroendokrin hücreler) iştahı artıran bazı hormonların salgısını (inkretin hormonlar denir) artırdıkları ve bunun da iştahı ve şekerli gıda alımını artırarak bir sonraki aşamada aslında bünyeyi kalori almaya zorladığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle zayıflamak için tatlandıcı kullanmanın bir faydası yoktur. Dr.Ünal

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 05 Ekm 2011, 21:23 
teddy bear
Çay içerken tatlandırıcı kullanıp, yanında pasta, tatlı yemekten kaçınmıyorsa bu zaten kendini kandırmaktır. :)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 06 Ekm 2011, 02:32 
Resul
@CatGirl, Splenda konusunda ciddi sağlık endişeleri var. İçtiğiniz çay miktarını azaltıp şeker kullanmanız bence daha güvenli. Şeker elbette en sağlıklı gıda değil, fakat en azından doğal bir şekilde üretilen içeriğinde bir yığın kimyasal olmayan bir ürün (temel işlem meyve suyunun buharlaştırılarak kristalize edilmesinden ibaret).

@Shotokan, C vitamini ile soğuk algınlığı vb. arasında ciddi bir ilişki yok. Şahsen kimseye hiç bir vitamini gereğinden fazla almalarını önermem, zira vitaminlerin de fazlası zararlı ve C vitamini taze sebze ve meyvelerde en çok bulunan vitaminlerden birisi. Yani ciddi derecede sağlıksız bir beslenmeyle yaşamıyorsanız bardak bardak limon suyu içmenin gereği yok.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 06 Ekm 2011, 07:42 
Shotokan
Resul,

Limon tavsiyesi şekere alternatif içecek olarak verilmiştir.

C vitamini konusuna gelirsek, o konuda da henüz herşeyi ile ispatlanmamış bir çok söylem mevcuttur. Ahmet Aydın hoca dahi,sitesinde 2 nobel ödüllü bilim adamının C vitamini konusunda araştırmalarının şüphe ile karşılandığı konusunda makaleler eklerken,öte yandan tüm hastalarına ve diyet yapanlara günde 1500-2000 mg C vitamini almalarını,bunuda ekonomik olması açısından Askorbik asit olarak almalarını önermektedir. Hatta kanser vakalarında dahi C vitamininin önemine değinmektedir.

Çaya alternatif olarak önerdiğim içeceği hergün bardak bardak içen biri çıkarsa, sokakta görsek yüz şekillerinden tanıyacağımıza eminim :) C vitamininin vücut direnci açısından önemi olduğuna inanıyorum,vücut direnci demek soğuk algınlığı tarzı enfeksiyonlara daha dirençli vücut demektir. Kimseye teorik olarak ezberlediğim birşeyleri önerme gibi bir huyum yoktur,yıllardır kendim kullandığım C vitamini ve limonun hiç bir zararını görmedim. Teorisyen değil uygulayıcı olarak sana da kullanmanı öneriyorum. :)

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 38 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 4 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  
Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi