BodyTR Forumu

BodyTR Forumu

Zinde Türkiye (ZT) dergisine bağlı bulunan tartışma, sohbet ve paylaşım alanı. Dergiyi okumak için lütfen www.bodytr.com adresini ziyaret ediniz.
Sistem saati: 19 May 2012, 12:08

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 25 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: ÇAY
İletiTarih: 10 Arl 2011, 22:16 
Resul
Ben bir çay tiryakisiyim. Bugüne dek belki 40-50 farklı çay tatmışımdır, bunların bazen dumanlı bir tadı, bazen kavrulmuş tadı vardı. Teknik olarak bakıldığında ise Türk çayının çok kaliteli olmaması lazım. Buna rağmen iyi demlenmiş içine bir karanfil atılmış Türk çayını değişeceğim bir çaya rastgelmedim. Yalnız iyi demlenmiş diyorum, çünkü demini ayarlamak çok önemli bizim çayda, yoksa içilmez berba bir şey oluyor.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 12 Arl 2011, 14:03 
anemon
Geçenlerde Adana'ya gitmiştim. Orda bir arkadaşın evine konuk olduk. İçtiğim çay çok hoşuma gitti, içeriğini sordum; bergamut ve tarçın ile siyah çayı karıştırmış. Tabi ki tarçın çok küçük bir parça kabuk tarçın olmalıymış. Belki içine bir iki parça karanfil de atılabilir. Kesinlikle tavsiye ederim.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 12 Arl 2011, 15:15 
teddy bear
Ben de kabuk tarçını yeşil çaya atar 5-10 dakika bekler öyle içerdim gerçekten çok güzel oluyor. :P

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 14 Arl 2011, 20:20 
anemon
Arkadaşlar çay başlığını her görüşümde canım çay istiyor ve çayla ilgili türlü çağrışımlar aklıma geliyor. Mesela Çölde Çay diye bir film izlemiştim, arap çöllerinde yabancı bir kadının deneyimlerini anlatıyordu sanırım. Ama asıl söylemek istediğim bu değil tabi ki. Tek içkisi çay olan bir aile kültüründen geliyorum. bu yüzden de çayın tadının güzel olmasına çok önem verilirdi.
Benim çocukluğum bir köyde geçti ve odun ateşinde pişen çayın çok güzel olduğunu hatırlarım hep.
Bunun için öncelikle bir ateş yakmanız gerekiyor ve de islenmesini göze alacağınız bir çaydanlığınızın olması gerekiyor. Öncelikle ateş üzerinde suyu kaynatıyorsunuz, (Karluk kaynamış ılımış suyla siyah çay demlenmez bence). Sonra demliğe koyduğunuz çayın üzerine kaynamış suyu ekliyorsunuz amaaa asıl püf noktası demliği ateşten biraz uzağa yere koyuyorsunuz ve tanına kül ve biraz da kor çekiyorsunuz. Şuna dikkat etmek gerek, çektiğiniz korlar çayı kaynatmamalı sadece sıcak tutmalı. Bu şekilde çayınız dem alana kadar bekliyorsunuz.
Belki şehir ortamında bunu yapamazsınız ama pikniğe gittiğinizde deneyebilirsiniz. Kesinlikle çok farklı bir çay içmiş olacaksınız.

Bu tarifi kimse denemese bile Taş Devri Adamı Teddy dener belki? :)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 14 Arl 2011, 21:07 
teddy bear
anemon yazdı:

Bu anlattığın şey semaver çayına çok çok benziyor. Eğer o ise sayamayacağım kere içmişimdir. :)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 14 Arl 2011, 21:19 
anemon
Belki semaver bu fikirden çıkmıştır ama bahsettiğim semaver çayı değil. Çok çok daha ilkel şekli diyelim. Semaverde demlik semaverin üstünde durur ama benim bahsettiğimi özel yapan çayın köz üzerinde demlenmesidir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 14 Arl 2011, 21:24 
Karluk
Odun közünde çay? :) Ben de sıkı bir çaycıyımdır.

Resim

http://www.facebook.com/bodytr.fitness
http://twitter.com/#!/BodyTR

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 14 Arl 2011, 21:50 
Resul
anemon yazdı:
Öncelikle ateş üzerinde suyu kaynatıyorsunuz, (Karluk kaynamış ılımış suyla siyah çay demlenmez bence). Sonra demliğe koyduğunuz çayın üzerine kaynamış suyu ekliyorsunuz amaaa asıl püf noktası demliği ateşten biraz uzağa yere koyuyorsunuz ve tanına kül ve biraz da kor çekiyorsunuz. Şuna dikkat etmek gerek, çektiğiniz korlar çayı kaynatmamalı sadece sıcak tutmalı. Bu şekilde çayınız dem alana kadar bekliyorsunuz.

Çayın bu şekilde güzel olma sebebi odun ya da kömürle pişmesi değil, uygun ısıda yavaş yavaş demlenmesi. Yani ısıyı tutturabilirseniz ocakta da aynı çayı yapabilirsiniz. Bunun sebebi farklı ısılarda farklı kimyasal reaksiyonların olabilmesi. Keza aynı şey kahve için de söz konusu, kahveyi fazla ısıtırsanız toksik kimyasallar oluşuyor. Misal yeşil ya da beyaz çaya da kaynar su dökerseniz acı olur. Özetle başa dönersek o odun ateşinde kaynamış çay tadı için yapmanız gereken kaynar suyla çayı demledikten sonra demliğin altına soğuk su ekleyip çok kısık ateşte ağır ağır demlemek. :merhaba:

Karluk yazdı:

Çaycı Sadık çayını böyle yapıyordu kendi icad ettiği çay kazanında, unuttun mu? :aglamayabaslakiz:

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 16 Arl 2011, 00:08 
Karluk
Şimdi ortada ne Sadık abi var, ne o ocak, ne o eski çaylar... Zaten artık liseliler de oraya gidip satranç oynayıp muhabbet edip çay içmiyor...

Resul yazdı:
Karluk yazdı:

Çaycı Sadık çayını böyle yapıyordu kendi icad ettiği çay kazanında, unuttun mu? :aglamayabaslakiz:

Resim

http://www.facebook.com/bodytr.fitness
http://twitter.com/#!/BodyTR

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 16 Arl 2011, 12:56 
anemon yazdı:
Arkadaşlar çay başlığını her görüşümde canım çay istiyor ve çayla ilgili türlü çağrışımlar aklıma geliyor. Mesela Çölde Çay diye bir film izlemiştim, arap çöllerinde yabancı bir kadının deneyimlerini anlatıyordu sanırım. Ama asıl söylemek istediğim bu değil tabi ki. Tek içkisi çay olan bir aile kültüründen geliyorum. bu yüzden de çayın tadının güzel olmasına çok önem verilirdi.
Benim çocukluğum bir köyde geçti ve odun ateşinde pişen çayın çok güzel olduğunu hatırlarım hep.
Bunun için öncelikle bir ateş yakmanız gerekiyor ve de islenmesini göze alacağınız bir çaydanlığınızın olması gerekiyor. Öncelikle ateş üzerinde suyu kaynatıyorsunuz, (Karluk kaynamış ılımış suyla siyah çay demlenmez bence). Sonra demliğe koyduğunuz çayın üzerine kaynamış suyu ekliyorsunuz amaaa asıl püf noktası demliği ateşten biraz uzağa yere koyuyorsunuz ve tanına kül ve biraz da kor çekiyorsunuz. Şuna dikkat etmek gerek, çektiğiniz korlar çayı kaynatmamalı sadece sıcak tutmalı. Bu şekilde çayınız dem alana kadar bekliyorsunuz.
Belki şehir ortamında bunu yapamazsınız ama pikniğe gittiğinizde deneyebilirsiniz. Kesinlikle çok farklı bir çay içmiş olacaksınız.

Hemen deneyeceğim, teşekkürler.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 25 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Don't Stay ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  
Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi