BodyTR Forumu

BodyTR Forumu

Zinde Türkiye (ZT) dergisine bağlı bulunan tartışma, sohbet ve paylaşım alanı. Dergiyi okumak için lütfen www.bodytr.com adresini ziyaret ediniz.
Sistem saati: 19 May 2012, 12:07

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 55 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Mixed martial arts
İletiTarih: 26 Nis 2010, 22:27 
Sinyor
MMA;karışık dövüş sanatları, gerçi dünyada gelişeceği kadar gelişmiş ancak ülkemizde gelişmekte olan bir spor dalı olduğu için, bu bölüme yazıyorum..
MMA müsabakaları genelde kafeste, bazı yerlerde ise normal ringte yapılır, 5 dakikadan 3 raund, beraberlik halinde ise 5 raunda kadar uzayabilir....
MMA'da sikletler esnektir, mesela; orta siklet 78-84 kilo arasıdır gibi.......

MMA müsabakalarında, başarıyı belirleyen en önemli 3 mücadele sanatı; muay tai(dirseklerde kullanılıyor), jiu jitsu (brezilya yerde dövüş sanatı) ve son olarakta güreştir...
Şu anda bilinen ve kabul görmüş, gelmiş geçmiş en iyi ağırsiklet mma dövüşçüsü; Fedor emelianenko'dur ve judo kökenlidir, sayamayacağım kadar çok judo şampiyonluğu vardır, mma kariyerinde de 32 galibiyet ve 1 yenilgi almıştır..
Zaman zaman strongman gibi değişik spor dallarıyla uğraşan kişilerden de mma'da dövüşen olmuştur.Mesela, Amerikan güreşinden geçen ,Brock Lesnar iyi bir ivme yakalamıştır..

Bayanlarda ise, 62-66 kilo müsabakaları en fazla ilgi görendir. Bu siklette; christina cyborg ve Gina garano en fazla ilgi gören ve başarılı sporculardır ki, Gina garano inanılmaz güzel bir kadındır :) Cayborg'ta çok nakavtçıdır.Son maçta christiana, Ginayı yenip şampiyon olmuştur gina garano ilk yenilgisini burada almıştır christina'nın isa henüz mağlubiyeti yoktur.

Eskiden UFC en ünlüyken şimdi Strikeforce yavaş yavaş öne geçmiştir..
MMA maçları izleyeceğiniz bir site; http://www.fighthymn.net/

Fedordan kısa bir maç; http://www.youtube.com/watch?v=Kd8RI8J39C0

Gina garano esmer olan christiana cayborg ise sarışın olan bu maç öncesi tanıtım; http://www.youtube.com/watch?v=bHAOTbvj ... re=related

Buda birkaç antrenman örnekler:
http://www.youtube.com/watch?v=RzLipj4V1nQ
http://www.youtube.com/watch?v=_4qdi9-t ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=gpTeoMJsxN4

Bu arada konuyu resimlerle süslemeyi isterdim ancak ekleyemedim..:(

Bu arada mma eğitimi almak isteyen kişiler için İTÜ MMA çeşitli salonları vardır kendi 100-120tl aylıktır her türlü aletleri de mevcuttur...
Ayrıca mma'da maçlara çıkmış Ertan Balaban hocada eğitim vermektedir....
Herkese iyi çalışmalar sevgiler... :elhucuum:

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: Mixed martial arts
İletiTarih: 27 Nis 2010, 07:37 
yeşil
Bilgi için teşekkürler :)
Karışık dövüş sanatı, kafes filan deyince bir film geldi aklıma, filmin adını filan hatırlamıyorum hatırladığım küçük yaşta kız çocuklarının kaçırılıp çok iyi eğitildiği ve çok farklı tekniklerle ve bazen kafes içinde, tel üstünde filan kıran kırana dövüştürülerek en güçlü ve dayanıklı olanı seçmeye çalışmalarıydı.
Bu arada Gina Carano hakkaten süpermiş, bundan sonra örnek modelim gina'dır :kamyonoyna:

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 27 Nis 2010, 08:21 
Sinyor;
Sonunda bir mma meraklisi buldum, gozum acik gitmeyecek. Ben UFC'yi birincisinden itibaren seyrediyorum. O zamanlar sille tokat tamamen tekniksiz dovusuyorlardi.Raund yok, zaman limiti yok isirmak, goze parmak sokmak haric her sey serbest. Millet birbirine kafa, yerdeki adamin suratina tekme falan atiyordu. BJJ'in tamamen isi silip supurdugu zamanlar. Royce Gracie.

Cok kisa zamanda evrim gecirmeye basladi ve hala da suruyor. Bence uzak ara en iyi dovus sporu mma. Vucutla oynanan satranc. Turkiye'de acilmis olmasina cok sevindim. Bizim ata sporumuz gures mma'ya temel alinabilecek belki de en iyi spor zaten.:boksor:

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 27 Nis 2010, 09:06 
Resul
MMA ve UFC ikisini de beğenmiyorum. Gereğinden fazla şiddet var. O nasıl spor abicim? Adamın kolunu kırıyor, bayılana kadar ümüğünü sıkıyor. Öyle olur olmaz şeye insanlık, kelebekler diyen birisi değilim ama bu spor falan değil vahşilik, izledim oradan biliyorum...

Ksiren güreşle de alakası yok, güreş sportmenliktir. Bizim kültürümüzü yansıtır. Yendim diye gerinme, yenildim diye yerinme felsefesi vardır. Kazanan güreşçi kaybedeni yerden kaldırır, onurlandırır, teselli eder. MMA da Amerikalılar'a yakışan barbar, kaybeden geberse de olur tarzında, spor ruhuyla alakası bile olmayan bir it dövüşünden başka bir şey değil.

En çok garibime giden de horoz, köpek dövüştürünce yeri yerinden oynatan insanların bu hayvan dövüşleriyle kıyaslanacak kadar vahşi ve yaralayıcı olan MMA'ya seslerini çıkarmamaları... Büyük ticareti var diye herhalde...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 27 Nis 2010, 17:16 
r2dependent
Bende izliyorum mma'yı video sitelerinden falan ama çok takipçisi değilim.
Bu sporda acıma kavramı diye birşey yok. Adamlar sanki sokakta dövüşüyorlar gibi birbirleriyle müsabaka ediyor. (kavga desem daha doğru olur:D) Bu sporda dediğiniz gibi güreşin çok büyük önemi var.(Tabii bizim kültürümüzdeki güreş değil.) Yani adamı pes ettirmek için elini burkuyor, belini çeviriyor...
Oraya çıkmaksa ayrı mesele. Bana kalırsa ringe yürümek ringte kavga etmekten daha zor.:D

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır;
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır!

MİTHAT CEMAL KUNTAY

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 27 Nis 2010, 18:02 
Sinyor
Yeşil, inanamıyorum bir bayandan ilgi...Bak görüyorsun Ginayı ne kadar ağır antrenmanlar yapıyorlar hemde güzel....Bir keresinde christina santos bir erkek spikerin boynunu sıktı adam bayıldı..:)
Bu arada bu kişilerin maçlarını izlemeni tavsiye ederim hepsini izle ikisininde..yanlız gina değil daha çok güzel kadınlar var, şaşırıyorum gerçekten.

Ksiren, bencede en etkili spor. Desek inanmazlar royce gracie görüyorsun, dev gibi adamları haşamat ediyor sokakta görseler vurmaya acırlar ama işte durum farklı adam dayanıklı teknik güçlü..
http://www.youtube.com/watch?v=vC8TJT3-4Hk
Bence en etkili jiu jitsu...bu adam defalarca gerokoromen ve serbest stil olimpiyat şampiyonlarını bile yendi, Dan severn'i mesela yendi hemde kendisi 80 kg rakipleri 100kg nin üzerinde..Ken Shamrock böyle bir kaslı adamıda yendi..eskiden ufc yerine paradise varmış çok kanlıymış..

Resul ve r2dependent, sizede biraz katılıyorum ama gerçekten mma'da kimin daha iyi olduğu ortaya çıkıyor, gerçek bir dövüş..İnanılmaz dediğiniz k1 yıldızlarını, boksörlerini duman, ediyorlar burada..
MMA müsabakalarını izlemeniz gerekmez ama işin bir de bilimsel antrenman metotları kısmı var, en azından bu ilginizi çekebilir dostlarım..Cross fit, coverman,mma antrenmanlarının teknik demiyorum fiziksel altyapı antrenmanlarını inceleyin derim, tamamen dövüş için gerekli altyapıyı sağlıyor ve çabuk gelişim gözteriyor..Yani müsaba bazında bakmayın bu adamların yaptığı antrenman metotları belki ilginizi çeker evde bile uygulayabilirsiniz bazı idman modellerini.....
Asıl korkulması gereken futbol fanatikleri,boks vb sporlar insanı şiddetten uzak tutar emin ol..
Benim babamda kickbox falan seviyor ama mma pek sevmiyor..boks sporsa, savaş olimpiyattır.:)

Bu arada mma dövüşlerin adıdır, UFC ve STRİKEFORCE ise organizasyon isimleridir..

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 27 Nis 2010, 19:16 
MMA'nin Turkcesi "karisik dovus sanati". Yani karate-kungfu gibi "hem doverim hem severim" tipi felsefesi de olan dovus sanatlarindan degil. Maksat neyin ise yaradiginin ortaya cikarilmasi. Bir nevi labaratuar gibi zaten.

1992'deki ilk birkac UFC'nin maksadi degisik dovus sanatlarinin karsilastirilmasiydi bir yerde. Boksore karsi karateci mesela. Bu ilk organizasyonlarda olay tamamen tekme-tokat, tekniksiz sokak kavgasi gibiydi. Yillar gectikce evrim gecirip degisik bircok dovus sanatindan ise yarayan teknikler alinip MMA sekillendi. Hala da bu gelisme devam ediyor.

Sinyor'un dedigi gibi, eger boks sporsa MMA'da spor. Cogunluk MMA karsilasmalarindan sonra rakipler birbirlerini centilmence tebrik ediyorlar. Cogu MMA dovuscusu ozel hayatinda hir gur'e bulasmiyor. Ayrica, boks'tan cok daha tehlikesiz. Boksorlerde basa gelen darbeler sonucunda olumler ve norolojik rahatsizliklar olabiliyor. MMA'da ise surata yumruk tek amac olmadigi icin bu problemlerin olma sansi daha dusuk. Kol-bacak kirilmasi olayi da cok ender. Cogu yarismaci boyle bir pozisyonda hemen pes ediyor ve kolu bacagi kurtariyor.

MMA'nin bir diger ozelligi de (yine Sinyor'un dedigi gibi) kondisyon. Gecmiste bir cok yarismaci kondisyon eksikliginden mac kaybettigi icin, kondisyon cok onemli. Yaptiklari kardiyo antrenmanlari hepimize fikir verebilir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 27 Nis 2010, 22:53 
Resul
Ben "profesyonel" boksun da spor olduğunu düşünmüyorum. Sporun amacı birilerine zarar vermek değil, müsabaka ruhunu ama müsabaka ile birlikte DOSTLUĞU geliştirmektir şiddeti yüceltmek değil. MMA'yı 10-15 defa izledim, hemen hepsinde kaybeden taraf falafaş oldu. Burun kırılması, göz sakatlanmaları, kol kırılması, bayılma hepsini gördüm. Bundan ötesi aşağı yukarı hiç bir kuralı yok (yüksek derecede ölümcül hareketleri -hayalara vurmak gibi- yasaklamayı kural saymazsak) yerde kıstırdığı kendini savunma şansı neredeyse olmayan rakibe bile bam-güm vurmak serbest...

Siz MMA'yı spor sayıyor olabilirsiniz, o sizin görüşünüzdür. Sadece bir sorum var, babanızın ya da oğlunuzun UFC'de dövüşmesini ister miydiniz? Ben şahsen değil akrabamın, arkadaşımın bile böyle bir iş yapmasını istemem...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 28 Nis 2010, 02:35 
Sinyor
Resul duyarlılığını anlıyorum ancak sporu yapanlar hallerinden gayet memnun, çok ta güzel para kazanıyorlar, şiddeti yüceltmek dersen daha önce belirttiğim gibi asıl şiddet futbolda, çeşitli dizilerde, ben şu ana kadar bir boksörün sokakta kavga ettiğini görmedim ,boks izleyen kişiler ise dışarıda kavga etmeye meyillenmez, zaten antrenman yapan kişilerde ne stres kalıyor ne birşey ilgilenmiyorlar bile o kadar turnuva oluyor, çıkan olay gördünmü çok nadirdir ama her derbide olayları görüyorsun futbol spor değildir o zaman. Bu arada futbolu çok severim..)
İçerisinde fiziksel aktivite bulunan her türlü faaliyet spor kapsamına girer, sporun tanımı nedir? İnsanoğlunun doğasında şiddet vardır, bunu testere vahşet falan filmlerini, kurtlar vadisi vb dizilerin izleyici rekorları kırmasından savaşlardan anlayabilirsin..Özünde sinirli ve kavgacı olan bir kişiyi getir 3 ay boks çalışsın pamuk helva gibi olur..:) Şimdi testereyi izledim diye katil mi olayım, kurtlar vadisi izledim diye millete ateş mi edeyim yada boks izledim diye yoldan geçene yumruk mu sallayayım? Herşeyin sebeblerini bir şeylere atmamak lazım..Eğitim,spor,sanat,iş,güvenlik,sağlık bunlar iyi olsun hiç bir şey olmaz..

Şiddeti spor dalları körüklemez, bunun eğitim,ekonomik sosyolojik vb bir sürü boyutu vardır.
İşsizliğin ve fakirliğin olduğu yerde şiddet eksik olmaz, böyle bir yerde asıl mafya dizileri şiddeti körükler...Sana bir örnek; İngiltere'de de boks ve futbol var, şiddet kıyaslaması yaparsak yanımıza bile yaklaşamazlar.:) burada şiddeti doğuran bileşenler farklı...
Bir mafya dizisini ekonomisi yüksek bir ülkede yayınlamak etki yapmayabilir ancak işsizliğin yüksek olduğu bir ülkede daha ciddi etkiler yapabilir..

Şöyle dersin ben boks vb sporların yapılmasını ancak müsabakaların olmamasını isterim, buna saygı duyarım ama boks spor değildir dersen yanlış olur, çünkü ben en iyi sporcuyum diyenden daha çok çalışıyor bu kişiler...Diğer açıdan bakarsak, body yapan kişilerden bir kısmı ben güçlü olayım sokakta, kimse beni yenemesin mantığıyla yapıyor o zaman bu kişi her an şiddete başvurabilir mi demek oluyor..
Anlaşalım, boks,mma, vb sporlarda yapılan idmanlar spordur ama birbirlerine vurmaları yanlıştır buna katılanlar olur..
Son olarak değilim gibi benim babam da, boksu ve kickboksu sever ancak mma'yı sevmez .
Dediğim gibi kardeşim, spora gelene kadar şiddeti körükleyen okadar çok şey var ki bunlar çook basit kalıyor.
Beni soracak olursan ben sadece antrenman kısmıyla ilgiliyim o kadar arada bir güzel maçları izlerim izlemesi en keyifli ise k1 derim...
Ayrıca resul genede tebrik ederim seni sonuçta bu tarz tepki vermen, senin iyi ve duygusal ve de şiddet karşıtı bir insan olduğunun göstergesi o yüzden düşüncene saygım sonsuz...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 28 Nis 2010, 04:37 
Resul
Zaten profesyonel boksun spor olmadığını düşündüğümü söyledim. Aradaki fark şu, amatör denen boksta sporcu koruyucu başlıkla ringe çıkar tıpkı olimpik karate ya da tekwando müsabakalarındaki gibi. Spor bedene zarar getirmek için değil, fayda getirmek içindir. Boks ve MMA gibi "sporlar" bunları icra edenleri bitiriyor, değil MMA, K1 dövüşçüleri bile emekli olduktan sonra bile ceremesini çekiyorlar, ilerde sorun oluyor, en bilinen örnek Parkinson hastası Muhammed Ali, onu geçtim dövüş esnasında yahut dövüş sebebiyle ölenler bile oluyor. Parasına gelince, paranın çoğunu kazanan da organizatörler ve aracılar. Bu zavallıların beyni zaten hamura döndüğünden dövüşmeyi bıraktıktan sonraki birkaç sene içinde mali açıdan da iflas ediyorlar. İstisnalar hariç.

Ha bütün bunlara rağmen birileri talep ediyor birileri de arz sunuyor olabilir ama en azından sporun adı buna alet edilmesin. Dövüş densin, spor değil. Bunları dizilerle kıyaslamak da doğru değil, ben mafya dizilerini savunmuyorum ki onlar da yasaklanmalı ama mafya dizileri yetmezmiş gibi bir de spor diye bu sunulursa o iyice kötü.

Bu arada İngiltere'de ve Amerika'da şiddet suçları Türkiye'den kat kat fazladır. Suç ekonomiyle ilişkilendirilebilir ama kültürle de ilgilidir. Hiç bir şeyi olmayan Buşmen kabilelerinin dilinde "suç" ve "suçlu" diye kelimeler yok. Salt fakirlik var diye suç yüksek oluyorsa dedene bir sor eskiden mi daha güvenliymiş bugün mü? Son 20 yılda Türkiye kağıt üzerinde zenginleşirken suç oranları kat kat arttı.

Velhasıl siz seviyor olabilirsiniz, sizin zevkinizdir, fakat en azından spor diye reklamını yapmayın. Spor bodydir, atletizmdir, yüzmedir, satrançtır, karatedir. İnsanı fiziksel ya da zihinsel açıdan -ideal sporlarda ikisi birden- olduğundan daha iyi birine çevirmeye katkı yapar. Bu açıdan bakarsak ne profesyonel boksun ne de MMA'nın spor sayılmaması gerektiği aşikardır, çünkü kafasına yüzlerce darbe alan kişilerin ne zihinsel ne de bedensel olarak sağlıklı olması mümkün değildir...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 28 Nis 2010, 05:37 
Sinyor
Neyse Resul bu tartışmanın sonu gelmez, sonuçta senin fikrin saygı duyarız..

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 28 Nis 2010, 12:01 
Spor deyince ne anliyoruz? Belli kurallar dahilinde rakibi alt etmeye calisilan fiziksel "oyun".

Bir anlamda spor da savas veya kavga yerine gecmiyormu zaten? Bireysel sporlar (mesela tenis) kavgaya, takim sporlari da kabileler arasi savasa benzetilebilir. Ilkel bir toplumda kimin daha otoriter olacagi ya da "alfa erkek" olacagi kavga ile belirleniyor. Ve, kabileler de birbirleriyle savasiyorlar. Ayni belgesellerde izledigimiz suru hayvanlari gibi, maalesef bu icguduler bizde de var. Gunumuzde de bireylerin sokakta kavgasi ve futbol maclarinda taraftarlarin birbirine girmesi bu paralelde gorulebilir.

Bireysel ve takim sporlari bu kavga-savas durtusunun olumlu yonlendirilmesi bence. Yine de ana maksat rakibi yenme ve kendi ustunlugunu sergileme.

Spor "centilmence yapilmali, durustce yapilmali, insani daha iyi bir birey yapmali" derken arzu ettigimiz seyleri soyluyoruz. Ama bunlar ne kadar gercekci? Futbol maclarinda her sey durustce centilmence mi yapiliyor? Taraftarlarin cogu kendi takimi galip gelsin de nasil gelirse gelsin istiyor. Gonul ister ki hersey gulluk gulistanlik olsun, ama bu insan tabiyatina aykiri ne yazikki.

MMA veya benzeri dovus sanatlari (bence) insanin kendine guvenmesini saglayarak daha agirbasli ve guvenli bir birey olmasini sagliyor. Bu insanlar sokaklarda kavga etmiyorlar. Kendilerini kanitlama durtulerini (ki her insanda var bu) antrenmanda veya musabakada gideriyorlar. Tamamen kurallar dahilinde ve gozlem altinda.

MMA bence spor. Boks ta oyle. Fiziksel bir aktivite, rakibi alt etmek icin yapiliyor ve belli kurallari var. Olayin kanuni ve ahlaki boyutlari da var. Dunyanin bir cok yerinde MMA'ya izin veriliyor (kanuni). Ahlak ise kisiye ozel bir mefhum. Ana hatlarda anlasilsa bile detaylarda herkesin fikirleri farkli. Bence toplum ahlakina etkileri gozonunde tutulursa MMA futboldan daha iyi. Ama tabii bu benim sahsi gorusum.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 28 Nis 2010, 17:15 
Sinyor
Arkadaşlar, şu anda ülkemizde bilinen, en iyi kickboks sporcuları, ağırsiklette sırasıyla; Gökhan Saki, Bahadır Sarı, Erhan Deniz denilebilir. En son Bahadır, Erhan'ı yendi.Şu anda Gökhan saki ve bahadır maç yapmadan, en iyisinin kim olduğu muamma kalır.
Bir tane dövüşçü var, eski güreş olimpiyatşampiyonlarından, Den severden 53 yaşında hala ringler de, bir arada george foreman vardı sanırım 55 yaşına kadar dövüşmüştü, Evander Holyfielde 47 yaşına geldi bu sporcular gerçekten saygıyı hakediyor. Gerçekten spor yaptığın sürece yaşın bir önemi olmuyor..
Mayıs ayı içerisinde, Gökhan Saki ve Melvin Manhoef karşılacak..
Murat Direkçi ise Arthur kyshenko ile mücadele edecek.
Yazında, Sinan şamil sam ile Yakup sağlam maç yapacak.
Sinan eskisi gibi değil at yarışlarıyla falan çok ilgilendiği hakkında söylentiler var, hatta atları falan var, o yüzden boksu biraz boşlamış, yoksa geleceği parlaktı, mesela Sinan'ın nakavt ettiği Denis bakthov şu anda ilk 5'e girmeyi başardı..
Herşeye profesyonelde bize ilk heyecanı yaşatan ve ilk kapıları açan bence Sinan olmuştur. Kendisinde dirhem kas yoktur.:) Hele Gökhan saki'de hiç yok..
Şu anda, ağırsiklet Boksta, Klitschko kardeşler, şampiyonlukları domine etmiş durumdalar, şu anda bunları tahtan indirmeye en yakın aday olarak, David Haye gösteriliyor..
Wiladimir klitschko tarihin en az yumruk yiyen ve karşığında en fazla net yumruk vuran sporcusu konumunda..Wiladimir 3 kemer, Vitali 1 kemer, David haye 1 kemere sahibidir..
David haye, Lennox luis'in tahtına aday gösteriliyor. Kedi gibi atik hemde nakavtçı bir boksör. En son Nikolau valuen adlı devi 12 raundda grogi duruma getirdi nerdeyse nakavt edecekti..
Bu arada, Selçuk Aydın yazın çok önemli bir maça çıkacaktı, maç iptal oldu bence Selçuk şampiyon olacak kaliatede bir boksör..

Biraz karışık yazdım, benden şimdilik haberler bu kadar..:)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 05 May 2010, 08:12 
Shotokan
Yazıların bazılarında zaten söylemek istediklerim ifade edilmiş.Ancak bazı konulara katılamıyorum.

Yaş olarak gençsiniz bu tarz aksiyonlar hoşunuza gidiyor."Delikanlı" deyiminin kullanıldığı yaşlardasınız.Yani kanınızın damarda durmadığı bir devirdesiniz,hareket ve heyecan aramanız doğal.

Ama, genel bilgi olarak şunu söylemeliyim MMA spor değildir-sanat ta değildir,karıştırmayalım.Buna ilaveten Türkiye de resmi olarak MMA diye bir "spor dalı" bulunmamaktadır.

Önce yukarıda yazılan yazıları tekrarlayayım. Spor belli kurallar dahilinde benzer şartlardaki(16-18 yaş gurubu veyahutta 55 kg gibi) iki yada spor türüne göre, ikiden fazla rakibin karşılaşmasıdır.

MMA da ise bu koşul ve şartların hiçbiri yoktur.En fazla "öldürmek yasak" gibi en son limitler belirlenmiş olailir. :)

Türkiye de spor devlet kontrolünde yapılmaktadır (Şimdi devlet politikasını hataları vs.tartışmak istemiyorum)Ve branşlar devlet izni ile(Bknz.GSGM) federasyon denen kurumlar çatısı altında, kontrol ve denetimli olarak faaliyet göstermektedir.Devletçe izin alınmayan branşlar resmen yasak sayılır.

Genel çerçeveyi yorum yapmadan çizdim.Umarım ifade edebilmişimdir.

MMA ve Boks u karşılaştırıyorsunuz. Birinde kuralsız birbirine girişen iki kişi,diğerinde ise teknikleri bazı kurallarca kısıtlanmış olarak dövüşen iki kişi mevcut.Sırf adının başında "Profesyonel" yazıyor diye MMA ile karşılaştırılıyor.Ancak alakası yok.Profesyonel kelimesini genel manada "tecrübeli" "usta" olarak algılıyorsunuz.Halbuki "profesyonel" in asıl manası "para" dır.Yani Profesyonel boksör dövüşmek için para alır.Profesyonel boks organizasyonları paralıdır.Bunun dışında kural olarak olimpik bokstan farkı yoktur."Diskalafiye" veyahutta "ömür boyu men" gibi kurallara tabidir.Kasıklara vuramaz,tekme atamaz,kafa atamaz atarsa ceza alır vs.vs. MMA ile karşılaştırılması bu sebeple pek doğru değil.Birisi "saldım çayıra mevlam kayıra" tarzı dövüşür. Diğerinin ise ellerinde ayaklarında ekstra ağırlıkar prangalar vardır.(Kural kısıtlamaları)

Özgüven depolamak,vücudu dinç tutmak vs. amaçlı MMA antremanları yapılacaksa ki önerim budur.Mükemmel bir spor çalışması olur.Ama yok burdaki bilgiler sokakta kullanılacaksa yada ring hedefleniyorsa,uzak durun derim bulaşmayın.

25 Yıldır uzakdoğu sporları çalışıyorum,bir çok branşta ilerledim çalıştım, yarıştım, kazandım, kaybettim.15 Sene boyunca en az 2 branşta aktif antrenörlük yaptım. Halen antreman yapıyorum MMA çalışacak imkanım olsa(Coğrafi koşullar) hemen gider çalışırım.Ancak bunu sırf spor olarak yaparım.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 05 May 2010, 12:18 
Herhangi bir dovus sanatiyla ilgilenenlerin asil maksadi ne? Tabiiki kendini korumayi ogrenmek. Her biri de digerlerinden ustun oldugunu iddia ediyor. MMA sayesinde neyin ne oldugu tartismasiz goruldu. Tek tek dovus sanatlarinin (karate, tekvando, boks, vs) musabakalarinda bircok kurallar sayesinde guzel teknikler sergilenebiliyor. Ama ogretilen tekniklerin cogu gercek hayatta kullanisli degil.

MMA'yi ilk 1992'de seyrettigimde ben de delikanliydim. O zamanlar hakikaten de "saldim cayira" tipi kavga dovus idi. Her ne kadar maksadi degisik dovus sanatlarinin karsilastirilmasi bile olsa, kafese girenler ayni sokaklarda gordugumuz sekilde sille tokat birbirlerine girisiyorlardi. Filmlerde gorulen ucan tekmeler, seyri keyifli hareketler yoktu. Bir anlamda labaratuar gibi oldu. Bircok dovus sanatinin ya tamamen ise yaramaz oldugu ya da cok az bir kisminin faydali oldugu ortaya cikti.

MMA ile ugrasanlarin cogunun temeli bir dovus sanati zaten. Genelde gures, BJJ, judo, muay thai. Bu sanatlarin yetersizliklerini gordukleri icin cogu insan MMA'ya geciyor.

Ilk yillarindan itibaren MMA evrim gecirmeye basladi. Basarili teknikler gelisti, ise yaramayanlar atildi. Bu evrim hala da devam ediyor. Kafese girenler gozu kara kavga etmiyorlar. Yillarca egitim temelleri var. Dovusten once aylarca antrenman yapiyorlar ve karsilacaklari rakip icin ozel strateji hazirliyorlar. Mac icinde olabilecek beklenmeyen gelismeler icin B planlari var. Belki de en profesyonelce (para manasinda degil) yapilan spor bu. Her donemde daha basarili olan bazi tekniklere karsi yeni defans ve karsi ataklar gelisiyor. Yani "bu iste hep guresciler veya muay thai'cilar basarili olur" denemiyor.

Basarili MMA'cilarin hepsi cok zeki ve caliskan insanlar. MMA musabakalari cok iyi kurallar sayesinde (ki bu kurallar da sporun evrimiyle sekillendi) diger bircok spora gore daha guvenli. Bence en durust spor bu.

Bu baslikta daha once de bahsettigim gibi, spor musabakalarinin hepsi ustunluk saglamak maksadiyla yapiliyor. Bir cesit kavga veya kucuk savas provasi gibi. Icgudulerimizde olan alfa erkek (veya kadin)'in belirlenmesi icin. Bunu en dogal yapilabilecegi spor bence MMA.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 55 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  
Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi