Sinyor sen ne dediğimi anlamamışsın, bak ben ne dedim; Ahmet Taşçı Sumo şampiyonasında 3. oldu, sumocularla güreş tutmadı, Royce Gracie çıksın sumo şampiyonasında 3. olsun 150-200 kiloluk adamlarla 3 metrelik ringde sadece o çemberin dışına çıkmamaya dayalı bir sporda öyle yerlere yatamazsın (zaten ayağı yerden kesilen kaybediyor otomatikman). Ha şu da var, o bahsi geçen sumocuyla dövüşünü de buldum. Royce Gracie sumocunun ağırlığı altında eziliyor, bir şey yapamıyor fakat sumocu sadece adamı altına alıp durmayı biliyor ve hantal kalıyor. Uygun bir anda da sumocunun kolunu sıkıştırıp kazanıyor Gracie. Serbest dövüşte ne olur bilmiyorum ama o sumocuyla dövüştüğü gibi Ahmet Taşçı ile dövüşmeye kalkarsa yere bir kere düştüğünde kalkabilir mi orası çok şüpheli. Malum güreşçilerimiz Sumocular gibi hantal değil... Aha o videoyu da ekliyorum... Çok basit bir gerçek var, bir adam senden 2 kat güçlüyse yere düşersen yok kolunu kıvırayım, yok elini tutayım diye bir şey yok hele de o adam fiziken formdaysa. Zaten gücün yetmez... Aha o dövüşü de ekliyorum, Sumoda yer güreşi yahut sillelerin olmadığını da hesaba katarak izleyin değerlendirin.
Aslında herkes kendi mekanında çıkacak maçlara rövanşlı.. Ahmet Taşçı vs Royce G. kırkpınarda kapışacaklar yağlanıp.. Ahmet reis eli bi soktu mu kıspete royce kıvırtarak çıkar ordan anca
HeavyDuty kardeşim işte seni bu yüzden seviyorum, çünkü gerilim yaratmıyorsun? Haklısın söylediğinde. Resul, kendi örneğini koymuş zaten biraz önce çok güçlü adamlar dediğin sumo şampiyonunun o zayıf adam nasıl kolunu büküyor, neticede güçlü değil mi bu adam? kısacası 180 derece döneceğini zaten biliyordum.. Bu arada Asashryu gelmiş geçmiş en iyi sumocudur bu kişi belkide yenemeyebilir her sumocuyu yenecek diye bir şey yok netice yenedebiliyor demenk istediğimiz olay bu yenilirde ama yenebilirde.
Size öyle bir örnek vereceğim ki bunun üzerine konuşana cevap vermeyeceğim..:) Ama bu gizemi siz çözeceksiniz, ben sadece ip ucu vereceğim? Uzun bir süre siteye giremeyebilirim diyeceksin sende hep öyle diyorsun ama gerçekten çok sıkıştım bu aralar.
Şu anda yeryüzünde gelmiş ve geçmiş bütün sikletlerde farketmez DÜNYANIN EN BÜYÜK GÜREŞÇİSİ OLARAK GÖSTERİLEN İSİM KİMDİR? bunun cevabını ararsanız anında bulursunuz.
zaten örneğini verdim size Recep Kara, Ahmet TAşçıyı yenmiştir, bu kişi aynı zamanda Salon güreşinde Dünya 5.olmuştur. Bu dipnotuda araştırın..
Sinyor ben açık konuşuyorum sen her şeyi anlamak istediğin gibi anlıyorsun. Sumocu eğer birazcık bilse ne yapacağını zaten hiç şansı yok Gracie'nin orada ama sumoda yer güreşi hiç olmadığı gibi sumocular da çok hantal. Güreşçi ise yerde ne yapacağını da bilir. Üstelik Türk güreşini greko-romenle karıştırıyorsun. Güreşin asıl amacı zaten savaş için hazırlıklı olmak, MMA'da "submission" dediğin kaç farklı pozisyonda zaten var güreşte, boyunduruk diye bir şey duydun mu? Kaldı ki zaten güreşçi önce ayakta kalmayı temel alır, öyle bacağına dalıp da altına almaya kalkarsan altında kalırsın güreşçi adamın. O dediğin şampiyonada kazanan Recep Kara da 46 yaşındaki Ahmet Taşçı'yı yenmiştir (tartışmalı bir kararla), şampiyon Ahmet Taşçı'yı değil...
Ahmet Taşçı'nın yağlı güreşler de gelmiş geçmiş en büyük güreşçi olduğunu zaten biliyoruz, mesele o değil, kırkpınar da ilk 4' e giren herkes zaten birbirini zorlayabilecek kapasitededir ama yener ama yenilir ancak hemen hemen güç ve dayanıklılık olarak yakındırlar yoksa 10 saniyede tuş eder, 1 saat sürüyor neredeyse..:)
Terbiye ve üslup dışı yazını dikkatle okudum.Mahalle kahvesinden ahbabınla konuşmuyorsun,bir fikir tartışmasında 2 fikir ortaya sürüp karşındakini ikna etmektense çıkıp akıl-beyin muhabbeti yapıyorsun.Bu konuda yoruma gerek yok, sende olmayanı başkasında arayıp sorgulama!
Kimse senin beğendiğini beğenmek zorunda değil.Ömründe spor yapmamış sporla alakası bulunmamış ve hatta MMA yı sadece tv de izlemiş bir arkadaşımız olduğunu geçmiş yazılarımda da ifade etmiştim. Buraya yazdıkların spor altyapın hakkında fikir vermeye yetiyor.
Yazdığın tezlerde bir mantık bulunmuyor.Sen sadece klavyede kalabalık olsun diye yazıyorsun.Bu sebeple tavsiyem önce yazdığın yazıları dikkatle oku "ben ne yazdım yahu? " diye özeleştiri yap. Ve yanıtları dikkatli oku.Yazılanları okuma ve anlama ile ilgili sorunların var. Sen bir yazı yazınca istiyorsun ki herkes gelsin "yaşa sinyor..aferim..sen bi tanesin.." yazsın.. beklediğin yorum yazılmayınca da hemen olayı çözüvermiş oluyorsun. :) Başlığa bakıyorum yazdığın yazıya karşı çıkanlara hemen saydırıyor ama seninle başa baş yorum yazanların dümen suyuna giriyorsun.Senin asıl çözmen gereken kişi yine sensin kendi yaptıklarına dikkatle bir bak.
Şuraya yazdıklarına bir bak, senin elinden uçanda kaçanda kurtulamıyor maaşallah, kimbo dan giriyor yağlı güreşten çıkıyorsun,gracie yi alıyor sanki atari oynuyormuş gibi canının istediği ile tak diye dövüştürüveriyorsun, akıllara ziyan bunlar. Tv de izlediğin kadar basit sanıyorsun herşeyi.
Biraz spor yap,deneyim edin.O zamana dek, tv yorumculuğu ile millete ahkam kesme.Terbiye dışı üslubunuda yazdıkların ve bundan sonra yazacaklarınla birlikte sana iade edilmiş kabul et.
Hayırlı çalışmalar.
Ilk once bir kavram karmasasina aciklik getirmeliyiz. Bircok degisik dovus sanati var ve cogunun kendi kurallari dahilinde musabakalari yapiliyor. Mesela karate, boks veya gures gibi. Bir gures musabakasinda basarili olmak icin guresci olmak lazim. Bir karateci veya boksor gures musabakasinda hemen maglup olacaktir. MMA bircok dovus stilinin harmanlanmasi oldugu icin, bu sekilde calisanlar hic bir stilde uzman degiller. Dolayisiyla da bir MMA’ci herhangi bir stilin musabakasinda basarili olamaz. Yani, gelip bir guresciyi gureste yenemez.
MMA’nin maksadi gercek hayatta ise yarayan en etkili teknikleri birlestirmesi. Iddiasi da kuralsiz veya az kuralli bir dovuste diger stillerden ustun oldugu. Buradaki dovusten maksat esit sartlar altinda silahsiz 2 kisinin kavgasi. Sartlar degisirse gerekli teknikler de degisecektir tabiiki. Mesela size bicakli 10 kisi saldirirsa en faydali teknik hizli ve uzun sure kosmaktir.
MMA (Mixed Martial Arts)’nin manasi karisik dovus sanatlari. Kendisi bir dovus sanati degil. Diger dovus sanatlarindan alinan “ise yarayan” tekniklerin bir araya toplanmis hali. Bu sebeple de, “MMA tekmesi”, “MMA yumrugu” diye bir sey yok. MMA ile ugrasanlar, hangi tekniklerin daha ustun oldugunu dusunuyorlarsa onu kullaniyorlar. Degisik kamplarda degisik fikirler var.
UFC bir MMA organizasyonu ve musabakalar duzenliyor. Ilk olarak yanilmiyorsam1992’de ortaya cikti. Maksat (para kazanmanin yaninda) degisik stillerden olan sporcularin kavga etmesi sonucu, hangi stilin daha kullanisli oldugunu ortaya koymak idi. Ilk turnuvalarda hemen hemen hic kural yoktu, yani tamamen esit sartlarda ve normal hayattaki bir kavga simule ediliyordu. Ilk baslarda MMA olgusu da yoktu zaten.
Bazi seyler ortaya cikti; -Yer dovusu agirlikli stiller (gures-judo-BJJ), ayakta dovus stillerine (karate-tekvando-boks) ustun geldi. -Yer dovusu stillerinin icinde de dovusu bitirme teknikleri olanlarin daha ustun geldigi goruldu. Gures rakiplerini yere indirmede en etkili stil olmasina ragmen, yerde kavgayi bitirecek cok fazla teknigi olmadigi icin ilk baslarda BJJ karsisinda basarisiz oldu. -Eldivensiz ve el-bilek sargisi olmadan yapilan dovuslerde bircok sporcunun eli kirildi. Boylece filmlerde gorulen surata yumruk atilmasinin gercek hayatta kullanissiz olacagi ortaya cikti. El kemikleri cok zayif oldugu icin kafatsinin cok daha guclu kemiklerine guclu yumruk atilmamasi mantikli.
Sonraki turnuvalara katilanlar gitgide kendi stillerinin yaninda (onceki turnuvalarda basarili olan) baska teknikler de calismaya basladilar. Ilk turnuvalarda BJJ cok basarili oldugu icin herkes kendi stiline bunu ekledi. Zaman gectikce herkes BJJ ogrendigi icin, degisik stiller ustun gelmeye basladi. Uzunca bir sure gures en basarili temel stil oldu. Pespese guresciler sampiyon oldular. Tabii ki bu bahsedilen guresciler BJJ ve ayakta dovus antrenmani da yapiyorlardi. En azindan dovusu istedikleri pozisyona getirene kadar kendilerini savunmak icin.
Yine sonraki musabakalarda gurescilerin kullandigi ground and pound (dusur ve yumrukla) teknigine karsi teknikler gelistirildi. Herkes yere dusurulmeyi onlemek icin gures calismaya basladi.
Muay Thai stilindeki bacaga atilan tekmelerin cok basarili oldugu bir devre oldu. Daha sonra gures temelli olup boks agirlikli dovusenlerin basarili oldugu donem geldi.
Yani her basarili stile karsi cozumler uretildi ve bu evrim devam ediyor. Su anda ileri gelen dovusculerin hepsi gercek bir MMA’ci. Hepsi bircok stilin antrenmanini yapiyor ve kendisine uygun teknikleri secip kullaniyor. Hepsinin en iyi bildigi 1-2 stil ve kullandigi ilave birkac daha stil var. Bir tek bu da degil; karsilasacaklari her rakibe ozel antrenmanla hazirlaniyorlar. Ozel taktikler kullaniyorlar. Her sporcu her karsilasmada ayni sekilde dovusmuyor. Bu sebeple de MMA’ya “vucutla oynanan satranc “ deniyor zaten.
Ben MMA’yi spor olarak goruyorum. Bir seye karar vermek icin once onun tanimini yapmaliyiz. Bence spor bir rakibi alt etmek icin oynanan bedensel oyun. Bedensel manasi, vucudun kullanildigi ve belli bir guc-dayaniklilik gerektirmesi. Yani benim tanimima gore satranc veya bilardo spor degil. MMA ise kesinlikle spor.
Ama tabii, degisik insanlarin degisik spor tanimlari var.
Ksiren olayı çok güzel tanımlamışsın.Öncelikle bu konuda teşekkür ediyorum.Çok doğru vakti zamanında Kafes dövüşü olarak ortaya çıkan olay zaman içerisinde kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kendi kendini yenileyerek ve güncelleyerek günümzdeki MMA halini almıştır.
Ben mma yı neden spor olarak görmediğimi ifade etmeye çalıştım.Ancak bunu yparken MMA yı küçümsemedim ve imkanı olan herkesin çalışmasını önerdim,ancak bunları Sokakta veya ringlerde kullanma düşüncesi taşımamaları için bunlardan uzak durmalarını da bilhassa önerdim.
Bir branşın spor olabilmesi için insanın bundan zevk alabilmesi,ve sportmenlik çerçevesinde çalışması gerekir. MMA müsabakalarında sportmenlik diye bir limit maalesef yok. Yere düşene vurmak tekmelemek,vs. hangi sporda olur. İşte spor denen olaya bakış açısını burdan yansıtmaya çalıştım ve yukarıda geçmiş yazımda olimpiyat örneği vermiştim.
"Mma yı spor olarak yapın,imkan varsa çalışın ancak bunu ringlerde veya sokaklarda yapmak için uğraşmayın" tavsiyemi yineliyorum.Gırtlağına kadar hormon iğneleri vurmuş, kendini yenilmez hale getirmek için spordışı her türlü yasak maddeyi dibine kadar kullanmış kişilerin dövüştüğü mma maçlarının spor olarak tanımlanmasına gelince aynen sana yine katılıyorum.. "..değişik insanların değişik spor tanımı var.."
Yukarıda geçmiş tartışmaya bir bakalım. 47 yaşındaki Ahmet Taşçı 25 yaşındaki Recep Kara ile güreşiyor..(2005 tarihi baz alındı) yaş olarak 40 lı yaşlara gelmiş tecrübeli bir sporcu olduğun için sana kendi görüşlerini sorayım müsadenle. Sence 25 yaşındaki bir insan ile 40 lı yaşlardaki bir insanın yorgunluğu yenme,yeniden toparlanma ve dayanıklılık gibi etkenlerde farkı varmı yokmu?
İşte dikkat çekmeye çalıştığım buydu.Bir evvelki yazımda da belirttiğim gibi gençlerimizin Ahmet Taşçı dan ders alacak çok şeyi var. Bu yaşta halen aktif spor hayatında tutunabilmek için gereken eforu,ve harcanan enerjiyi gençlere tanımlayamam ifade edemem,bunu ancak kendileri o yaşa geldiklerinde anlayabilirler.Biz ise burada ancak gırtlak paralayabilir ve dalga geçilecek yorumlar yazabiliriz. Ancak bu yorumlardaki gerçeğin farkedilmesi için bunların yaşanması gerektiğini de ısrarla belirtebiliriz.
Kemal bey, yalniz Turk guresi diger gureslerden farkli olarak esasinda saldiri icin de kullanilabilir. Bu yuzden yasak hareketler vardir, boyunduruk atmak, kurt kapani, rakibi yere calmak, kemane cekmek vb. Yani bir guresci kurallar olmasa bunlari da uygulayabilir. Ben izledigim bazi MMA maclarinda cok dikkat ettim, oyle pozisyonlar oluyor ki hayret ediyorum nasil kurtulamiyorlar? Benim bildigim bazi oyunlari bu adamlar bilmiyor. Bunlari gordukten sonra bizim sporumuzu daha cok takdir ettim. Judo da gurese benziyor fakat su da var ki Judocular'in cogu oyunu iyi bir guresciye sokmez. Cunku bizim gures Judo gibi salt teknik yahut Batili gures turleri gibi biraz teknik biraz guc karisimi degil, teknik, ustun bir guc ve dayaniklilik sart. Ahmet Tasci sumo sampiyonasi ornegini verdim ama anlasilmadi. Hic bir baska spor bransindaki adam gidip de bir sumo sampiyonasinda 3. olamaz. Ayrica bizim guresimizin siradan bir gures olmadiginin bir diger kaniti da Koca Yusuf'un zamaninin Batili sampiyonlarini yerden yere vurarak yenmesi.
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumda konulara cevap yazamazsınız Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz Bu forumda dosya ekleyemezsiniz