Uzun süre boyunca ek besinleri inceledim. Özellikle protein tozlarında "göz kanması" taktiği izliyor markalar... Buna örnek verecek olursam "1 Ölçek 24 gr protein" "5 gr bcaa" "4 gr glutamin" vs..
Buna neden göz kandırması diyorum ? Çünkü aslında içine konan ayrıca 5 gr bcaa yok 4 gr glutamin de yok. Bunlar zaten protein tozunun içinde belli miktarda olan amino asitler. Daha iyi anlamınız için iki ürün üzerinden örnek vermek istiyorum.
hammaddeler.com adresinde ki protein tozunun bcaa değeri (100 gr)
Lösin 10.4
İzolösin 6.4
Valin 5.9
...
dymatize elite whey bcaa değeri (100 gr)
Lösin 10.3
İzolösin 6.1
Valin 5.7
...
Görüldüğü üzere arada fark yok.
Tek fark var aslında...
hammaddeler.com adresinde 1.75 kg whey 55 lira
dymatize elite whey 940 gr 77 lira
(Not: Bu markadan örnek vermemin sebebi 100 gr içerik değeri bulmuş olmamdır. Diğer markaların bulamadım.)
Bu konuda insanların kafası karışıyor: Neden bu kadar ucuz ? Aslında sorulması gereken soru "Neden bu kadar pahalı" olmalıdır. Whey protein tozları janjanlı kutuları markalarıyla pahalıya satılıyor. Üstelik ülkemizde gümrük vergisi vb. ücretler üzerine biniyor tüketiciye öyle geliyor. Yurt dışında ucuz mu ? Hayır aslında orada da değil. Olaya hammadde bazında bakarsak ürünler neredeyse yarı yarıya düşüyor. İçerik aynı..
Ülkemizde yaygın olan "pahalıysa iyidir" inancı aslında çoğu durumda cebimize zarar getirmekten başka bir işe yaramıyor. Hammadde ürünlerine dönersek akıllara takılan soru genellikle sağlıkla ilgili oluyor.
- Heavyduty bu bahsettiğin ürünü ucuza alarak karaciğeri böbreği dağıtmayalım? sorusunu soran olacaktır. O yüzden şimdiden cevap vereyim. Bu ürünler Almanya'dan geliyor. Diğer ürünlerden tek farkı inanın ham olması ve marka damgası yememiş olmasıdır.
Diğer bir sorulacak soru ise genelde izole ve konsantre wheyin farkıyla ilgili olacaktır. Bu soruya da cevabım şu şekilde olur:
Aradaki tek fark izole wheyler kana 10 dakikada karışır. Konsantre biraz daha geç karışır. Proteinin kana hızlı karışması için en önemli an çalışma sonrasıdır. Bu durumda gidip 2 katı para ödemenize de gerek yoktur. Özellikle doğu bloku ülkelerinde üretilen sporcu besinleri var. Bunların amino asitleri gayet ucuz oluyor. Size önerim çalışma sonrası 5 tablet amino asit ve kısa bir süre içinde konsantre whey almanız olacaktır. Bu sayede yıkımda olan kaslarınıza hızlı bir şekilde besin yollayabilirsiniz. Gerçi şunu da aklımızdan çıkartmayalım hiç bir ek besin kullanmadan çalışma sonrası ton balığı yiyerek yıkımın önüne geçenler varken konsantre wheyle bunu yapamayacak mıyız? Tabi ki yapabiliriz illa amino asit alımına gerek yoktur. Yinede çalışma sonrası 5 tablet amino arkasından kısa bir süre sonra alınacak whey çok kaliteli bir şekilde kasları etkiler. Bu arada şunu da belirteyim ki doğu bloku ülkelerin (bulgaristan, romanya vs) ürettikleri ek besinlerin hammaddeleride Almanya'dan geliyor.
He ben Wieder Premium Whey kullanırım arkadaş ondaki 100 gr içeriği biraz daha iyi derseniz de siz bilirsiniz. 2.3 kg'ını 275 liraya alırsınız benim bcaa'da 3 gr daha fazla var diyerek kendinizi avutursunuz günde bir ölçek içersiniz hemen bitmesin diye üzerine titrersiniz . Diğer bir arkadaşta 5 kg wheyi 130 liraya alır bütün gün whey banyosuyla bilmem kaç gr bcaa, glutamin alır

Not: Hammadde ve marka ürünlerin diğer amino zincirlerini karşılaştırabilirsiniz. Ben sadece örnek olarak glutamin ve bcaa verdim. Diğerleri de aynı emin olun.
Yalnız şunu da söyleyeyim. Biliyorsunuz ek besin kürü diye bir şey var. Ek besin kombinasyonu yaparken her içeriği hammadde sitelerinde bulamayabilirsiniz. Bunları da markalardan temin edebilirsiniz. Ama size yine tavsiyem şudur ki pahalı olana sarılmayın hemen. İçeriklerini karşılaştırın inanın fark görmezsiniz.. Zaten bunlar ek besin..
Bunlar benim fikirlerim ve önerilerim arkadaşlar. Sizinde fikirlerinizi önerilerinizi bekliyorum.