BodyTR Forumu

BodyTR Forumu

Zinde Türkiye (ZT) dergisine bağlı bulunan tartışma, sohbet ve paylaşım alanı. Dergiyi okumak için lütfen www.bodytr.com adresini ziyaret ediniz.
Sistem saati: 19 May 2012, 11:24

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 7 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Karatay Dieti, Taşdevri ve Karbonhidrat...
İletiTarih: 24 Eyl 2011, 17:53 
tergin
Merhaba;

Daha evvel HIIT topic' inde de belirttiğim gibi burada tavsiye edilen Karatay Diyeti Kitabını okuyup arkasından Taşdevri Diyetini de bitirdikten sonra hayatımda yeme şeklimi değiştirip düzene koydum ve 2 ayın sonunda vücudumdaki insülin direncini kontrol altına aldım, ayrıca şu an 3. üncü aydayım ve hiçbir sıkıntım yok, umarım bundan sonra da böyle gider.

Kitaplarda anlatıldığı gibi daha önce kısa ve sık aralıklarla beslenme düzenine lalettayin vücudumu alıştırmış olmamdan kaynaklanan sürekli bir yeme isteği, arada boş kaldığımda " yav şu buzdolabında işe yarar ne var bi bakalım" gibi her kapağı açışımda işime yarasın yaramasın ufak tefek de olsa tıkınma huyumdan sonunda vazgeçtim. Çünkü bu boşluğu yaratan birşey kalmadı bu diyet kitaplarını okuduktan sonra. Daha doğrusu bunlara diyet kitabı da demek yanlış, doğru beslenme kitapları denmesi daha akıllıca olur. Şu anda sabah kahvaltısını 8:30 gibi bitirdikten sonra, saat 13:00'e kadar aklıma su içmekten başka birşey gelmiyor. Aynı şekilde öğlen yemeğini de 13:00-14:00 arası bitirdikten sonra akşam 19:00 hatta 20:00 ye kadar aklıma yine sudan başka birşey gelmiyor. Bu düzenden sonra da 6 kiloda takıldığım kilo verme aşamam 9 kiloya çıktı.

Şimdi aklıma takılan ve sormak istediğim şey şu:
Vücut geliştirme konusunda yabancı forumlardan da okuduğum kadarıyla, kas çalışması yapacak olan kişinin 6 öğün sık ve aralıklı olarak beslenmesi gerektiği, hatta bu öğünlerinde belirli bir miktar da karbonhidrat alınması gerektiği, çünkü carbonhidratın proteinleri kana taşımada yardımcı olduğunu anlatmakta.
Karatay Diyeti ve Taş Devri Diyeti'nde ise karbonhidratların çok az alınması konusu işleniyor. Bu durumda ben bu diyetlerle yaşam şeklime devam ettiğim sürece, kilo verebilirim ancak istediğim kas yapısına kolay kolay ulaşamaz mıyım?

Bu düşünceme ışık tutabilecek birisi var mıdır acaba ?

Teşekkürler.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: Karatay Dieti, Taşdevri ve Karbonhidrat...
İletiTarih: 24 Eyl 2011, 18:48 
teddy bear
Karbonhidratların böyle bir görevinin olduğunu ilk defa şimdi duydum. :)
Hacim kazanma amacındaki kişiler günde 200-300gr hatta daha fazla karb almaya meyillidirler ama proteinleri kana taşımada yardımcı olduklarını düşündükleri için aldıklarını sanmıyorum. Büyük ihtimalle enerji kaynağı olarak gördükleri için alıyorlardır.

Günümüzdeki geçerli olan bol karbonhidratlı beslenme alışkanlığına göre Taş Devri'nde daha az karb. alındığı doğrudur. Zaten tahıl ürünlerini ve baklagil, şeker gibi modern toplumlara ait şeyleri hayatınızdan çıkardığınızda pek bir karb. kaynağı kalmıyor bunun yerine sebze ve meyveler alıyor ama yine de carb miktarı bence çok iyi bunun yanında zaten kas yapımında en temel olan şey proteindir.

Ne yani? Cidden aldığınız proteinin sırf siz daha az karb aldığınız için vücut hücreleri tarafından kullanılmayacağını mı düşünüyorsunuz? :P

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 24 Eyl 2011, 19:13 
Shotokan
Vücut geliştirme sporunda bazı yanlış yorumlardan ileri gelen yanlış anlaşılmalar mevcut.

Vücut geliştirme yapan herkesin amacı,hedefi ve yapısı birmi? diye soran hiç yok. Kendini şampiyon bir vücutçu olmaya adamış, her gününü,saatini buna göre programlamış bir bodybuilder ile, bu sporu hobi olarak yapan kişi aynı olamaz.Beklenti ve uygulamalarıda aynı olamaz.

Yani, "vücutçular 6 öğün yiyormuş" , önermesinden hareketle,spor salonunun kapısından içeri girer girmez "bende vücutçu oldum ,bende 6 öğün yemeliyim" diye düşünmemek lazım. Türkiye de genelde bu hata çok yapılıyor. Salonun kapısından girmek maalesef "vücutçu" olmak için kafi değil, bu en az 1 senelik sıkı bir süreç gerektiren bir durum. 1 Sene boyunca aralıksız ve nitelikli çalışmış olmak lazım ki, işte ondan sonra bu tür yorumları okuyup değerlendirebilesiniz.

Bunlara ilave,bilgi notu olarak; İnsan vücudunun kullanabileceği protein oranı sınırlıdır. Yani metabolizma belli bir yere kadar yakar,geri kalanı vücut yapısına göre ya depolar yada atar.Pro vücutçular veyahutta, vücut konusunda hırs yapmış, çabuk yoldan ilerlemek isteyenler genelde olayın spor boyutunu aşıp,steroid,anabolizan vs. kullanırlar. İşte kullanılan bu tıbbi destekler vücudun ihtiyacının üzerinde protein yakılmasına sebep olur. Bu yüzden, bazı yorumlarda "6 öğün protein alımı" gibi uçuk ifadeler görülür. Vücudun doğal yolla 6 öğün proteini yakması veya harcaması zaten hiçbir şekilde mümkün değildir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 24 Eyl 2011, 19:18 
tergin
Biraz karıştırmış olabilirim :) Ancak yazıda aşağıdaki gibi belirtiliyor:

Kod:
Carbs has 4 calories per gram and comes in either complex or simple (sugars) carbohydrates. Carbs are basic fuel for the body, it supplies the muscles with a continuous supply of energy, carbs can be stored inside your muscles and used later when it needs it through what is called "glycogen". Eating carbs raises the hormone insulin which is an important hormone which pushes nutrients into your body where it needs it (such as muscle or fat). Without carbs it is hard to increase your metabolism and gain plenty of muscle mass. Complex carbs and simple carbs both have their uses in bodybuilding, but most of the time you should focus on eating plenty of complex carbohydrates, as this creates a nice steady flow of insulin and is what your muscles take in for fuel.

Kaynak : http://www.rippednaturally.com/increase_hormones_through_proper_diet-lose_fat.html

Aynı sitede Protein kısmında bir de şöyle bir anlatım var ki aklıma takılmasına neden olan da bu zaten :
Kod:
And that energy is not necessarily protein, or fat that you need, but mainly it's carbohydrates! Yes, carbs actually helps to maintain muscle more than even protein. As long as your getting at least some protein in your diet, it's basically up to your carb intake to help maintain your muscle.

Şimdi bu duruma göre bu diyetlerle aldığımız karbonhidrat miktarı bizim çalışmalarımıza etken midir değil midir ? Aslında sormak istediğim buydu. Yani ihtiyacımızın azından karbonhidrat yiyorsak, kaslarımıza gerekli olan enerjiyi sadece protein yüküyle sağlayabiliyor muyuz ?

Şöyle birşeye adım basmış özellikle bu cümle benim dikkatimi çekti ve bu soruyu sormama neden oldu :
Kod:
Without carbs it is hard to increase your metabolism and gain plenty of muscle mass.

Spor geçmişi 3 ay öncesine dayanan birisi için komik bir soru olabilir ama öğrenmek istiyorum, lütfen yardım :yesilpapyonlu:

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 24 Eyl 2011, 19:22 
tergin
teddy bear yazdı:
Ne yani? Cidden aldığınız proteinin sırf siz daha az karb aldığınız için vücut hücreleri tarafından kullanılmayacağını mı düşünüyorsunuz? :P

Valla ne diyim bir den az önceki sitede okuduklarımı düşününce öyle düşünmedim desem yalan olur :) Neyse Shokotan' ın ve sizin de cevabınızla içime biraz daha su serpilmiş oldu, açıklamalar için teşekkürler. :iyioldu:

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 24 Eyl 2011, 19:39 
Shotokan
Teknolojini bir diğer cilvesi, Forum yorumcuları içerisinde gerçekten hakkı ile Vg. yapan olduğu kadar, salondan uzakta, sporla alakası olmayan ama internete aşinalıktan dolayı konuyu teorik yönden irdeleyen birçok yorumcu mevcut. Bu sadece Vg. il alakalı değil, başka spor branşlarında, hobi sitelerinde kısacası birçok alanda böyle. Yani bazen teorik yazılar mantıklı görünse de irdelenmek zorunda. Bir otomobil forumunda yıllardır oto tamirciliği yapan bir servis ustasına dahi, oto tamiri hakkında yorum yazan 18-20 yaş gurubu fan ları görmek mümkün olabiliyor :)

Demem odur ki yazılan her yazı, olayı kesinlikle sonuçlandırmaya yetmiyor. Beslenme olayı bir bilim dalıdır bus ebeple üniversitelerde beslenme,diyet ve benzer konularda kürsüler açılmaktadır. Böyle bir konuyu 2-3 satırda kimse özetleyemez noktalayamaz.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 25 Eyl 2011, 02:11 
Karluk
Ahmet Aydın'ın şu yazısını okumak pek çok soruna cevap verebilir, Tergin: http://www.bodytr.com/2010/02/ahmet-ayd ... nmesi.html Zira Ahmet Aydın, daha önce de belirttiği gibi sporculara veya aktivitesi yüksek olanlara karbonhidrat konusunda tabiricaizse cevaz veriyor :)

Bu arada, başlık yine bir ZT klasiği olmuş; harika. Bu forumu bunun için seviyorum. İşin kötü yanıysa, artık çalışmaktan ve sitenin yapılması gereken işlerini yaptığımdan dolayı bu forumun keyfini sizler gibi çıkartamıyorum.

Umarım eski günlere dönebilirim bu açıdan :)

Resim

http://www.facebook.com/bodytr.fitness
http://twitter.com/#!/BodyTR

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 7 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  
Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi